Τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατηγορεί ο στρατός της Κολομβίας ότι χρησιμοποίησαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να προστατευθούν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επίθεσης στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Δύο εγκληματίες των FARC χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινη ασπίδα μια γυναίκα, ένα μωρό και ένα αγοράκι δύο ετών για να διαφύγουν», δήλωσε ο στρατηγός Χόρχε Χέρες, διοικητής μιας ειδικής δύναμης που δραστηριοποιείται στην επαρχία Κάουκα, η οποία αποτελεί ένα από τα προπύργια των ανταρτών της οργάνωσης αυτής. Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την Κυριακή στην αγροτική περιοχή της Σίλβια.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αξιωματούχο, πρόκειται για μια «συνηθισμένη πρακτική» των ανταρτών των FARC στην περιοχή αυτή, η οποία θεωρείται ότι είναι στρατηγικής σημασίας για την διακίνηση της κοκαΐνης.

Η Κολομβία είναι η πρώτη παγκοσμίως χώρα παραγωγής κοκαΐνης. «Προσπαθούν να εμπλέξουν τους αμάχους και τα παιδιά στην σύγκρουση» και τους χρησιμοποιούν για να «αποφύγουν μια σύλληψη ή συγκρούσεις με τον στρατό», είπε ο ανώτερος αξιωματικός, διευκρινίζοντας ότι οι δύο αντάρτες εξουδετερώθηκαν.

«Η προεδρία της Κολομβίας και το υπουργείο Άμυνας θα προσφύγουν ενώπιον των διεθνών αρχών για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» για την περίπτωση αυτή των «ανθρώπινων ασπίδων», κατέληξε ο στρατηγός Χέρες.

Ανάμεσα στην οργάνωση FARC και τις κολομβιανές αρχές διεξάγονται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Νοέμβριο στην Κούβα. Ωστόσο ταυτοχρόνως δεν εφαρμόζεται διμερής κατάπαυση του πυρός στην Κολομβία, καθώς ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκλείει την ιδέα μιας ανακωχής προτού εξασφαλιστεί μια τελική συμφωνία.

Από την σύγκρουση στην Κολομβία, στην οποία εμπλέκονται αντάρτες της άκρας αριστεράς και παράνομες ομάδες που προέρχονται εν μέρει από πρώην παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές της άκρας δεξιάς, έχουν χάσει τη ζωή τους σε πέντε δεκαετίες περίπου 600.000 άνθρωποι, ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 15.000 και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.