Ριζικό ανασχηματισμό έφεραν οι παραιτήσεις των υπουργών στην Αυστραλία, που ήρθαν ως άμεση παρενέργεια της αποτυχημένης προσπάθειας των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, να λύσουν το ζημιογόνο πρόβλημα της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος και της κυβέρνησης, με μία δεύτερη αναμέτρηση του ίδιου με την διάδοχό του, Τζούλια Γκίλαρντ .

Στο μεταξύ, «πανωλεθρία» των Εργατικών στις εθνικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Newspoll. Κατά τη δημοσκόπηση, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ ήταν νωπά τα γεγονότα της Πέμπτης, δείχνει ότι ένας τους δύο ψηφοφόρους ψηφίζει Συνασπισμό και η πλειοψηφία τον Τόνι ‘Αμποτ για πρωθυπουργό.

Το φιάσκο της Πέμπτης για την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας, έστρεψε περισσότερους ψηφοφόρους εναντίον του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ.

H πρόθεση ψήφου προς το Εργατικό Κόμμα έπεσε τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 30% – χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 19 μηνών – ενώ για τον κεντροδεξιό Συνασπισμού ανέβηκε έξι μονάδες στο 50%.

Απελπιστικά – για τους Εργατικούς – και τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου και στη δεύτερη κατανομή. Μετά την κατανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης των ψηφοφόρων των άλλων πολιτικών κομμάτων, ο Συνασπισμός λαμβάνει 58% των ψήφων έναντι 42% του Εργατικού Κόμματος. Τα ποσοστά αυτά, αν ισχύσουν στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Εργατικό Κόμμα θα χάσει δεκάδες έδρες και ο Συνασπισμός θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία.