Μέτρα για να περιοριστεί η ροή των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα υπουργοί από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ με τον Αμερικανό υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κέβιν ΜακΑλίναν.

Οι αμερικανικές αρχές είναι αντιμέτωπες εδώ και αρκετούς μήνες με τη μαζική άφιξη μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία.

Στα μέτρα που αναφέρθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων μεταξύ Γουατεμάλας και Μεξικού, με τη βοήθεια των Αμερικανών, και η διενέργεια τεστ DNA στα παιδιά των μεταναστών ώστε να επιβεβαιώνεται ότι συνοδεύονται από τους γονείς ή συγγενείς τους, όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γουατεμάλας Ενρίκε Ντέγκενχαρτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΜακΑλίναν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι τα τεστ DNA έχουν στόχο «να προστατεύσουν τα παιδιά» από την εκμετάλλευση από ενήλικες που πιστεύουν ότι αν συνοδεύονται από αυτά θα μπορέσουν να εισέλθουν πιο εύκολα στις ΗΠΑ.

Ο Ντέγκενχαρτ υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών επέτρεψε την εξάρθρωση δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα. «Δεν ποινικοποιούμε τους μετανάστες, αλλά επιτιθέμεθα στις εγκληματικές δομές που τους εκμεταλλεύονται και επωφελούνται με δυσανάλογο τρόπο από αυτούς» εξήγησε.

Η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία και ο Παναμάς, από όπου διέρχονται μετανάστες από την Αϊτή, την Κούβα, αλλά και Αφρικανοί και Ασιάτες με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ, θα κληθούν στην επόμενη συνάντηση της ομάδας αυτής, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.