Όλα είναι έτοιμα για την τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α’, αν και ο ίδιος τονίζει ότι δεν είναι ενθρόνιση, γιατί δεν υπάρχει βασιλιάς, αλλά η «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

Στις 9.45 ώρα Ελλάδος ο 266ος Ποντίφικας πρόκειται να χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τις οδηγίες του αργεντίνου νέου Πάπα τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί θα ψαλλούν μόνο στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Για πρώτη φορά μετά το Σχίσμα θα παρεβρεθεί σε τελετή ενθρόνισης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ίσως γι’ αυτό επιλέχθηκε ο ψαλμός στα ελληνικά, ως μια πράξη αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία.

Πάνω από 3.000 καραμπινιέροι βρίσκονται στους δρόμους γύρω από το Βατικανό, προκειμένου να εγγυηθούν ότι η τελετή θα ολοκληρωθεί με ασφάλεια, ενώ οι δρόμοι γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν από χθες πεζοδρομηθεί.