Η αρμόδια Επιτροπή Αποζημιώσεων στην Γερουσία ενέκρινε μετά από ψηφοφορία την διάθεση 4,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό μορφή έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, μεταδίδει το ABC News.

Πρόκειται για μία μη συνηθισμένη εξέλιξη δικομματικής συνεργασίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, καθώς το μεταναστευτικό ζήτημα και οι παρενέργειές του προκαλούν συχνά σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασαν «ανησυχίες» ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει το αναφερόμενο μέτρο, με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν σχετικά με την διάθεση των χρημάτων.

Η κίνηση της Γερουσίας έγινε σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία καταγράφεται αύξηση της ροής των παράνομων μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ιδίως των ασυνόδευτων παιδιών. Η δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί, έχει οδηγήσει το αρμόδιο γραφείο αποκατάστασης των προσφύγων (Office of Refugee Resettlement -ORR) να λειτουργεί στα όριά του, ειδικότερα με τον χειρισμό των υποθέσεων που σχετίζονται με τα ασυνόδευτα παιδιά.

Το ίδιο γραφείο έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα διαθέτει χρήματα για την λειτουργία του στα τέλη Ιουνίου.

Το μέτρο που ψήφισαν οι γερουσιαστές δίνει στην αρμόδια υπηρεσία τελωνείων και συνοριακής ασφάλειας (Customs and Border Protection -CBP) ρευστό χρήμα 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα κράτησης των μεταναστών, αλλά και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτούς.

«Το πακέτο αυτό, δεν περιλαμβάνει όλα όσα θα επιθυμούσα να είχαν συμπεριληφθεί σε αυτό. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι δεν περιλαμβάνει χάπια αυτοκτονίας,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Σέλμπι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων στην Γερουσία.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι που είναι μέλος της ίδιας επιτροπής, συμφώνησε, λέγοντας: «Όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει μία ανθρωπιστική κρίση στη νότια συνοριακή γραμμή. Δε νομίζω ότι κάποιος αμφιβάλλει γι’ αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μου αρέσει η κάθε διάσταση του νομοσχεδίου; Όχι…, αλλά δεν χρηματοδοτούμε την πολιτική της κυβέρνησης που δίνει προτεραιότητα στην κράτηση των μεταναστών».

Στην διάσταση αυτή, το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει έναν αριθμό περιορισμών που έγιναν αποδεκτοί με υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Οι περιορισμοί αυτοί σχεδιάστηκαν ώστε να παρακρατούν χρήματα από έναν αριθμό προτεραιοτήτων για το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως αυτές έχουν περιγραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Μεταξύ αυτών και η κατασκευή του συνοριακού τείχους.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε δεν συμπεριλαμβάνει την διάθεση κονδυλίων για την αύξηση των κρεβατιών στα κέντρα κράτησης, όπως είχε επιδιωχθεί από την συνοριακή υπηρεσίας (ICE), σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές από την πλευρά τους πρόσθεσαν περιορισμούς στο αναφερόμενο μέτρο, ώστε να μην μπορούν να διατεθούν κονδύλια για την κατασκευή του τείχους ή για οποιαδήποτε άλλη δράση που είναι άσχετη με τον πυρήνα των προβλεπόμενων σε αυτό.

Παράλληλα, τα μέλη του Κογκρέσου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και δομές του γραφείου ΟRR, μέσα σε προθεσμία 48 ωρών.

Κατά του μέτρου ψήφισε μόνο ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ από το Όρεγκον, με σημείο αιχμής για την κριτική τα παιδιά των μεταναστών.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να φυλακίζονται στις ΗΠΑ. Αυτό το σύστημα φυλακής με στόχο το κέρδος, αποτελεί μία βαθιά ουλή, για την κράτηση των παιδιών» είπε ο ίδιος εξηγώντας στους συναδέλφους του την αρνητική του ψήφο.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει την χρήση πληροφοριών που έχουν στα χέρια τους οι φορείς που διαχειρίζονται τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως και την διάθεση των πληροφοριών αυτών στην συνοριακή υπηρεσία (ICE) «δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για την παρακολούθηση και την επιβολή εφαρμογής της πρόβλεψης αυτής».

Από την πλευρά του, ο Σέλμπι εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο αυτό, έχει την υποστήριξη του προέδρου Τραμπ, προσθέτοντας άμεσα: «Αυτό μπορεί να αλλάξει. Γνωρίζετε ότι τα πράγματα αλλάζουν εδώ γύρω» πρόσθεσε με νόημα ο ίδιος.

Ένα σημαντικό σημείο πολιτικής αιχμής, για την τύχη του αναφερόμενου μέτρου που ψηφίστηκε από την Γερουσία, είναι το γεγονός της μη συμμετοχής των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ τόσο ο Λίχι όσο κι ο Σέλμπι είχαν μία προγραμματισμένη -για χθες το απόγευμα- συνάντηση μαζί τους.

«Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ενημερωθεί για την συμφωνία, αλλά έχουν το δικό τους σχέδιο δράσης» δήλωσε στους δημοσιογράφους μία εκπρόσωπος του Σέλμπι.

Ωστόσο, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο πρόεδρος Τραμπ επανέρχεται στην προεκλογική του υπόσχεση (2016) για την απέλαση «εκατομμυρίων παράνομων αλλοδαπών» από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος υποστήριξε προχθές από την Φλόριντα ότι αυτό θα αρχίσει «την επόμενη εβδομάδα».