Το Ιράν, με την παροχή κυρίως εκπαίδευσης από την συμμαχική Χεζμπολάχ, σχημάτισαν ήδη σε διάφορα σημεία της συριακής επικράτειας στρατό των 50 χιλιάδων αντρών, επικουρούμενο από άλλες 10 χιλιάδες αξιόλογα οπλισμένους τζιχαντιστές (‘αγωνιστές ιερού πολέμου)’, ώστε σε μια πρώτη φάση να στηρίζουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, εκτιμά σήμερα στέλεχος της στρατιωτικής αντικατασκοπείας του Ισραήλ. «Προορισμός αυτής της στρατιωτικής δύναμης είναι, ωστόσο, να έχουν αμφότεροι ένα έρεισμα στην αυριανή Συρία», εάν δεν μείνει τελικώς πρόεδρος της Συρίας ο Ασαντ, πιστεύει ο υποστράτηγος Αβίβ Κοσαβί.

Μιλώντας στο ινστιτούτο Herzliya, για την στρατηγική και την διπλωματία, ο αξιωματούχος διαπίστωσε ότι “η Συρία γκρεμίζεται τώρα σε ερείπια” και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο στρατός αυτός, που σήμερα λειτουργεί ως η ‘οπισθοφυλακή’ του συριακού κυβερνητικού, συγκροτημένος με απόφαση του Ιράν, σε συνεργασία με την Χεζμπολάχ, «να αυξηθεί μελλοντικά και να φθάσει ακόμα και στις 100 χιλιάδες» στρατιώτες.

Ιράν και Χεζμπολάχ προετοιμάζονται από τούδε για την «επομένη ημέρα» μετά την πτώση του ‘Ασαντ, συνόψισε ο ίδιος στη συνέχεια της παρέμβασής του.

Πρωταρχικός σκοπός του στρατού αυτού είναι η προστασία των σιιτικών συμφερόντων, δεύτερος στη σειρά η διαφύλαξη των περιουσιών των σιιτών, τρίτος όμως (και ανομολόγητος σχεδόν) η προσπάθεια να αναδειχθεί από τους σιίτες η μέλλουσα συριακή ηγεσία, τόνισε το ίδιο στέλεχος.