Σε πέντε χρόνια – από το 2018 – ευελπιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα εξάγει φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές, κυρίως σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αποσπάσματα της οποίας αναμετέδωσε το ΡΙΚ ο κ. Λακκοτρύπης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προπώλησης φυσικού αερίου ή αξιοποίησης εσόδων από τη διάθεση του για ενίσχυση των προσπαθειών του κράτους με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδοτικής βοήθειας και την μείωση του δημόσιου χρέους, στην παρούσα φάση ή μελλοντικά.

Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες οικονομικής κρίσης, κάθε εβδομάδα που περνά είναι σημαντικός χρόνος και καθιστά επείγουσα την ανάγκη δημιουργίας υποδομών για εξαγωγή φυσικού αερίου το συντομότερο, τόνισε.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας ανέδειξε, επίσης, τη σημασία που έχει για τη Λευκωσία η συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για γεωστρατηγικούς.

Το Ρόιτερς αναφέρεται στην ποσότητα κοιτασμάτων, που έχουν εντοπιστεί στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: πρόκειται για περίπου 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αναφέρει, που θα μπορούσαν να καλύψουν το 40% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.