Σκόπια: «Να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία μας»

Το μήνυμα του προέδρου της γειτονικής χώρας μέσω της Deutsche Welle


ΚΟΣΜΟΣ
12:53
14/06/2019
Σκόπια: «Να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία μας»
1
loading

Την πεποίθηση ότι η χώρα του πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε μέσω συνέντευξής του στην Deutsche Welle ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι. Θεωρεί ότι μία καθυστέρηση θα είχε σοβαρές συνέπειες, τη στιγμή που παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα, η χώρα βρίσκεται σε θέση αναμονής αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μολονότι υπήρξαν στο παρελθόν διαβεβαιώσεις ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνόταν μόλις κλείσει το ονοματολογικό.

Στη συνέντευξη, ο κ. Πενταρόφκι αναφέρει ότι καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως «κανένας εκ των κορυφαίων πολιτικών στην Ε.Ε. ή τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη δεν αντιτάσσονται στο να λάβει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ενώ σημειώνει ότι είναι σαφές πως η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το κατά πόσο η εκάστοτε προς ένταξη χώρα έχει πραγματοποιήσει «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Υπό αυτήν την έννοια, τονίζει ότι «η έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία είναι απόλυτα σαφής. Καταδεικνύει ότι τα θεσμικά όργανα της χώρας έχουν κάνει καλή δουλειά». Και στη συνέχεια είπε εμφατικά: «Επαναλαμβάνω μόνο μία φράση της έκθεσης: "Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή". Πριν από μερικά χρόνια σε παλαιότερες εκθέσεις συναντούσαμε τη φράση, η οποία και σήμερα αποτελεί ακόμη κομμάτι του πολιτικού αφηγήματος, ότι πρόκειται για ένα "αιχμάλωτο κράτος"».

«Μεγαλύτερη πρόκληση η αναμονή»

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, στη συνέντευξή του, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να δοθεί στη χώρα του συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα της πολυπόθητης ευρωπαϊκής προοπτικής. Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε: «Η μεγαλύτερη πρόκληση στην όλη διαδικασία είναι η αναμονή. Οι πολίτες της χώρας μας επιθυμούν δικαίως την εντατικοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και μία προοπτική για τους νέους ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους στην ίδια τους τη χώρα, αντί να μεταναστεύουν γιατί στη χώρα δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Και βέβαια όλοι επιθυμούν επίσης αποτελεσματικούς θεσμούς κράτους δικαίου, που είναι διαφανείς και προσβάσιμοι από όλους. Κατά τη γνώμη μου είναι αδιαμφισβήτητο ότι σύντομα θα λάβουμε μία ημερομηνία».

Πώς, όμως, κρίνει τη θέση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας Ε.Ε. προηγείται της περαιτέρω διεύρυνσής της; «Συμφωνώ με πολλούς πολιτικούς και παρατηρητές ότι η αξιοπιστία της Ε.Ε. τίθεται υπό αμφισβήτηση όσον αφορά την ειλικρινή εφαρμογή της αρχής των "ανοιχτών θυρών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων" και που πιστεύουν ότι ενδεχόμενη αναβολή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στη διαδικασία ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. θα πλήξει περαιτέρω την όποια προσέγγιση», απάντησε ο κ. Πενταρόφσκι.

Και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για το ότι δεν λαμβάνουμε ημερομηνία. Και εν τέλει το άνοιγμα των ενταξιακών διαβουλεύσεων απέχει πολύ από το να γίνουμε δεκτοί στην Ε.Ε. Με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων δίνουμε απλώς την ευκαιρία στη χώρα να δημιουργήσει μία στέρεη βάση για τη θεμελίωση θεσμών που θα μας επιτρέψουν να καταστήσουμε το κράτος μας πλήρως λειτουργικό, τόσο από δημοκρατική όσο και από οικονομική άποψη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πενταρόφσκι, στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία θετική δυναμική, η οποία ενδέχεται να διακυβευθεί όσο καθυστερεί η ευρωπαϊκή προοπτική.

Τέλος, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία της χώρας επισήμανε: «Στις 7 Ιουλίου διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, από τις οποίες ίσως νικητής να αναδειχθεί ο νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μολονότι η Νέα Δημοκρατία και τα κορυφαία στελέχη της έχουν πει ότι θα σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα υπάρχει μία άλλη πρόσληψη της όλης διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε από έναν άλλο πολιτικό χώρο. Και είναι ακριβώς αυτές οι λεπτές διακυμάνσεις της εξωτερικής πολιτικής που συχνά κάνουν τη διαφορά». Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι, η χώρα του, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις από δω και πέρα, μπορεί να βρει «επιπλέον κίνητρο» για να διεκδικήσει μία θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ει δυνατόν σύντομα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Τι Σκόπια βρε κασταναδες

    Βόρεια Μακεδονία λέγετε πλεον το κράτος και με την βούλα της ελληνική Βουλής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει