Οι Ρομά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για τον πολιτισμό και την ταυτότητά τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ρομά Ανγκλουνίπε, Χάρις Ταχίροβιτς, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η προώθηση της ενσωμάτωσης της κοινότητας των Ρομά.

Το κέντρο πληροφόρησης ιδρύθηκε σε συνεργασία με το φοιτητικό ραδιοφωνικό σταθμό «Radio Student»,  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Το κέντρο θα δραστηριοποιείται στα πεδία της εκπαίδευσης, της κοινωνικής εργασίας, του πολιτισμού, των ΜΜΕ, του αθλητισμού και στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους Ρομά.

Το κέντρο πληροφόρησης θα έχει επικοινωνία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς και οργανώσεις που σχετίζονται τα θέματα των Ρομά και θα χρηματοδοτείται από προγράμματα και τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της κοινότητας των Ρομά.

Η ίδρυση του κέντρου στηρίχθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την υπηρεσία της σλοβενικής κυβέρνησης για τις Εθνικές Μειονότητες και από το Συμβούλιο της Κοινότητας των Ρομά που εξασφάλισαν το βασικό εξοπλισμό.