Την εκτίμηση ότι η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας εξέφρασε ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ.

«Η γαλλική αγορά εργασίας δεν είναι επαρκώς ευέλικτη, η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας και του εργάσιμου βίου δεν έχουν επαρκή διάρκεια, επίσης το Παρίσι πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και στην καινοτομία», δήλωσε ο Επίτροπος, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην επαρχιακή εφημερίδα Straubinger Tagblatt.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η γαλλική βιομηχανία έχει παρακμάσει τα τελευταία χρόνια.

Πάντως ο Έτινγκερ εστίασε επίσης στα «μεγάλα πλεονεκτήματα» της Γαλλίας συγκριτικά με άλλα μέλη της ΕΕ. «Έχει σταθερή κυβέρνηση, σχετικά πρόσφατα εκλεγμένη, με μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόσο στην Κάτω όσο και στην Άνω Βουλή και έναν πρόεδρο (Φρανσουά) Ολάντ στον οποίο απομένουν ακόμη τέσσερα έτη θητείας».

«Κατά συνέπεια, το κοινοβούλιο έχει ευχέρεια να νομοθετεί, ώστε να γίνει ανταγωνιστικότερη η Γαλλία, να επιλύσει δομικά της προβλήματα, όπως ακριβώς έπραξε προ δεκαετίας περίπου ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ», υπογράμμισε ο κ. Έτινγκερ, λέγοντας ότι θέλει να πείσει το Παρίσι να «αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να προωθούν μεταρρυθμίσεις».