Το θέμα της άρσης του εμπάργκο για τα όπλα με προορισμό τη συριακή αντιπολίτευση «θα πρέπει να τεθεί και πάλι και, μάλιστα, πολύ γρήγορα», προκειμένου να αρθεί η «ανισορροπία δυνάμεων υπέρ του καθεστώτος Άσαντ, που έχει ως αποτέλεσμα τη σφαγή ενός ολόκληρου πληθυσμού», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Μου φαίνεται προφανές ότι το θέμα μιας άρσης του εμπάργκο για τα όπλα τίθεται όλο και περισσότερο, επειδή έχουμε μια προφανή ανισορροπία μεταξύ (των δυνάμεων του καθεστώτος) του Μπασάρ αλ Άσαντ, που τροφοδοτείται με ισχυρά όπλα από το Ιράν και τη Ρωσία, και του Εθνικού Συνασπισμού, που δεν διαθέτει τα ίδια όπλα», δήλωσε ο Φαμπιούς κατά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Φαμπιούς σημείωσε ότι «είναι προφανές πως σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις επαφές, όλους τους διαύλους, σε σύνδεσμο με τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Άραβες για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια πολιτική λύση».

Κληθείς στη σύνοδο από τους Ευρωπαίους υπουργούς, ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, τους κάλεσε να ενεργήσουν για να καταστήσουν δυνατή την αναζήτηση αυτής της απαραίτητης πολιτικής λύσης, διότι μια στρατιωτική λύση δεν πρέπει «δεν συζητείται καθόλου».

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα ρόλο να παίξει μαζί με άλλα σημαντικά μέλη της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει «τόσο κακή ή και ακόμη χειρότερη από εκείνη στη Σομαλία», πριν από μερικά χρόνια.

Ο Φαμπιούς διευκρίνισε ότι ο Μπραχίμι περιέγραψε στους υπουργούς «μια κατάσταση αρκετά αποκρουστική, τρομακτική στο ανθρωπιστικό επίπεδο» στη Συρία, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την αντιπολίτευση αίροντας εν μέρει το εμπάργκο όπλων.