Στην αδυναμία της ιταλικής κεντροαριστεράς να εγγυηθεί από μόνη της την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της παράταξης, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει να προσεταιρισθεί γερουσιαστές άλλων κομμάτων, όπως κατηγορείται ότι έκανε ο Μπερλουσκόνι δια δωροδοκίας…

«Δεν είμαστε σε θέση από μόνοι μας να εγγυηθούμε την διακυβέρνηση της χώρας. Το ίδιο ισχύει όμως ακόμη περισσότερο για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Μιλώντας σε εργασίες του του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «δεν πρόκειται να γίνουν προσπάθειες για την απόσπαση γερουσιαστών από άλλες πολιτικές δυνάμεις, με περίεργα δούναι και λαβείν».

Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Μπερσάνι αναφερόταν με την αποστροφή του λόγου του αυτή εμμέσως πλην σαφώς στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, με αφορμή την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για μια τέτοια υπόθεση, εις βάρος του Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερσάνι, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που ενδέχεται να του αναθέσει ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, από την στιγμή που το κόμμα του «είναι αντιμέτωπο την δύσκολη ευθύνη που απορρέει από το ότι είναι το πρώτο κόμμα, χωρίς να έχει όμως απόλυτη αυτοδυναμία».