Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα συναντηθούν με την διαπραγματευτική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συζητήσουν αν το κόμμα μπορεί να ψηφίσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια δαπανών, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με τους Δημοκρατικούς,στο Κογκρέσο έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, σύμφωνα με το «Politico».

Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, ο πρόεδρος στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι, αλλά κι άλλοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που ασχολούνται με τα ζητήματα δαπανών θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, αλλά και τον υπηρεσιακό διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο (OMB) Ρας Βόουτ.

Η συνάντηση αυτή έχει προγραμματιστεί για να διεξαχθεί αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών πηγών που έχουν σχετική ενημέρωση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Μνούτσιν είναι ο άνθρωπος του Τραμπ για θέματα οικονομικής πολιτικής, μετά την μερική διακοπή των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά την εορταστική περίοδο του 2018.

Ο Μαλβέινι, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά κι Βόουτ εμφανίζονται περισσότερο αρνητικοί για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς, με δεδομένη την αντίδραση των δύο αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ως προς την οποιαδήποτε αύξηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη μεριά, μερικοί συντηρητικοί επιθυμούν να επιτρέψουν μερικές περικοπές δαπανών το φθινόπωρο οι οποίες έχουν δρομολογηθεί χωρίς να χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια.

Από την πλευρά τους, οι ηγεσίες τόσο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και των Δημοκρατικών φέρονται να προτιμούν την επίτευξη μιας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η μείωση των δαπανών για την άμυνα, αλλά και για προγράμματα κοινωνικής φύσεως.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας διαφωνιών για την αύξηση των εσωτερικών δαπανών.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία προσπαθούν να κατανοήσουν πως μπορούν να προωθήσουν οικονομικά νομοσχέδια, με δεδομένο ότι δεν έχει ψηφιστεί μία διετής συμφωνία για τις δαπάνες του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων κινούνται ώστε να ψηφίσουν μέσα στην εβδομάδα ένα νομοθετικό πακέτο δαπανών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το πραγματικό εμπόδιο της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Ο Σέλμπι είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με τον Δημοκρατικό Πάτρικ Λίχι που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Γερουσίας κι αναφορικά με την ψηφοφορία νομοσχεδίων για τις δαπάνες, μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2018 για την κοινή αποφυγή τροπολογιών που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την όλη διαδικασία.

Αυτό θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για το 2019, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μία εσωτερική συζήτηση στους Δημοκρατικούς σχετικά με το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν για τον τερματισμό της εφαρμογής μιας τροπολογίας (Hyde Amendment) που μειώνει τα κονδύλια για τις αμβλώσεις.

Οι υπεύθυνοι για τις δαπάνες τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία συνεργάστηκαν το 2018 για την χρηματοδότηση ποσοστού περίπου 75% των αναγκών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέχρι την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας μία πρόοδο σε σύγκριση με ότι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Ωστόσο, μερικές υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έπαψαν να λειτουργούν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, μετά από διαφωνίες για την χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Κατά την τρέχουσα χρονιά, το Κογκρέσο έχει μείνει πίσω στον προγραμματισμό του για την ψήφιση των δαπανών, εξαιτίας της κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και του Λευκού Οίκου, γύρω από το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, τα μέλη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας δημοσιονομικής καταστροφής το φθινόπωρο, όταν λήγει η συμφωνία για τον προϋπολογισμό που έχει υπογραφεί μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει περιθώριο για την ψήφιση των δαπανών μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί και η οροφή του χρέους αργότερα μέσα στο φθινόπωρο προκαλώντας ένα εκρηκτικό μίγμα νομοσχεδίων που θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα.