Στη σύλληψη πολλών, χωρίς να διευκρινίζει πόσων ακριβώς, Παλαιστινίων στη Γάζα προέβη η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, με την υποψία ότι συνεργάζονταν με το Ισραήλ για να δολοφονήσουν ανώτερα στελέχη της οργάνωσης και να τοποθετήσουν βόμβες σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και κυβερνητικά γραφεία.

Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που το στρατιωτικό δικαστήριο της Χαμάς καταδίκασε σε θάνατο έναν άνδρα ο οποίος κατηγορούνταν ότι βοήθησε τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας, Έχαμπ αλ Γκσάιν, δήλωσε ότι κάποιοι από τους φερόμενους ως συνεργάτες κατηγορούνται ότι βοήθησαν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επιχείρησής του στο τέλος του 2008 κατά της Γάζας.

Ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, ο Άμπου Αμπντάλα Λάφι, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε δε διευκρίνισε πόσοι είναι οι συλληφθέντες, ανέφερε μόνο ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και γυναίκες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ ο Γκσάιν υπογράμμισε ότι όσοι από τους υπόπτους παραδόθηκαν στις αρχές δε θα διωχθούν, αλλά θα «επανενταχθούν», ενώ η ταυτότητά τους δε θα γίνει γνωστή.