Η Βασίλισσα Ελισάβετ νοσηλεύεται για δεύτερη μέρα στο νοσοκομείο King Edward του Λονδίνου έχοντας, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, νοσήσει από έναν νοροϊό που αποκαλείται «φεράρι των ιών», αφού είναι από τους πιο μεταδοτικούς παγκοσμίως, για τον οποίο, μάλιστα, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία απειλώντας την ανθρωπότητα.

Πάνω από ενάμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό στη Βρετανία και, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, η οξεία γαστρεντερίτιδα από την οποία πάσχουν οι ασθενείς, προκαλεί ακατάσχετους εμετούς και διάρροια.

Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες καταγράφηκε στη χώρα ο πρώτος θάνατος εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασε ο ασθενείς που είχε μολυνθεί από τον ιό.
   
Σύμφωνα, πάντως, με το τελευταίο ανακοινωθέν των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, η 86χρονη σήμερα Βασίλισσα Ελισάβετ, αντιμετωπίζει με ιατρική αγωγή τα συμπτώματα που παρουσίασε και η κατάσταση της υγείας της εξελίσσεται ομαλά.  

Όλες οι επίσημες δεσμεύσεις για αυτή την εβδομάδα, καθώς το ταξίδι της στη Ρώμη, θα πρέπει είτε να ακυρωθούν ή να αναβληθούν.

Εκτός από την Ευρώπη, οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες χώρες. 
    
Ο νοροϊός που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα πανδημία, όπως η επιδημία ισπανικής γρίπης, η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο την διετία 1918-1919;
     
Η «φεράρι των ιών» μεταδίδεται μέσω της εντερική ή της στοματικής οδού, με την κατανάλωση μολυσμένη τροφής ή νερού και, απευθείας, από άτομο σε άτομο. Η περιβαλλοντική μόλυνση μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή μετάδοσης.
   
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν την Παρασκευή αναγκάζοντας το Παλάτι να ακυρώσει την προγραμματισμένη μετάβασή της το Σάββατο το Σουόνσι, για μία στρατιωτική τελετή.

Την Κυριακή το πρωί, πάντως, η Βασίλισσα έδωσε το παρών σε μία ιδιωτική παρουσίαση μεταλλίου στο Παλάτι του Ουίνσδορ. Εν συνεχεία εισήχθη στο νοσοκομείο, για «προληπτικούς λόγους», όπως δήλωσε πηγή του παλατιού.

Η Βασίλισσα της Βρετανίας είχε νοσηλευθεί και πάλι πριν δέκα χρόνια, στο ίδιο νοσοκομείο, για μια μικρή επέμβαση στο γόνατο.