Τα γυναικεία ταγέρ και οι ψηλοτάκουνες γόβες ετοιμάζονται να πάρουν τη θέση τους μέσα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, καθώς το «ασθενές φύλο» κατήγαγε μία από τις μεγαλύτερες νίκες του στην ιστορία των εκλογών της γειτονικής χώρας.

 Το γυναικείο «άρωμα» θα είναι έντονο και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου: Στην μεν Βουλή των Αντιπροσώπων η συμμετοχή τους αγγίζει το 32%, στη δε Γερουσία το 30%. Τα δύο πρώτα κόμματα με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής γυναικών είναι το «Δημοκρατικό Κόμμα», με 41% και το «Κίνημα των 5 Αστέρων» με 38%.

Ακολουθεί ο «Λαός της Ελευθερίας» και το κόμμα του Μάριο Μόντι με 22% και η «Λέγκα του Βορρά » με 14%. Εκτός από την έντονη γυναικεία παρουσία το προφίλ του ιταλικού κοινοβουλίου που προέκυψε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό: είναι το σώμα με τα νεότερα μέλη στην ιστορία της ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι για τους εκλεγμένους βουλευτές τα 45 έτη και για τους γερουσιαστές τα 53. Η ηλικιακή διαφορά είναι σαφής σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση, που είχε μέσο όρο τα 54 χρόνια για τους βουλευτές (9 περισσότερα) και τα 57 για τους γερουσιαστές (4 τα χρόνια της διαφοράς).

Το κόμμα με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας είναι με διαφορά το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, με 37 έτη.

Ακολουθεί η «Λέγκα του Βορρά» με 45 έτη και το «Δημοκρατικό Κόμμα» με 49. Όσο για τη νεαρότερη σε ηλικία βουλευτή, ο τίτλος ανήκει στην 25χρονη Marta Grande που εξασφάλισε μία θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκλεγόμενη στην περιοχή της Λάτσιο, αντιπροσωπεύοντας το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο.

Ο γηραιότερος βουλευτής είναι ο 89χρονος Sergio Zavoli από την Καμπανία, ο οποίος εξελέγη με το Δημοκρατικό Κόμμα στη Γερουσία.