Ο Γιάνκο Βέμπερ είναι ο νέος πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής

Το πρώτο βήμα προς τη συγκρότηση κεντροαριστερού συνασπισμού


ΚΟΣΜΟΣ
17:28
27/02/2013
Ο Γιάνκο Βέμπερ είναι ο νέος πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής
loading

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD), Γιάνκο Βέμπερ, εξελέγη πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής, με 52 ψήφους υπέρ και 34 κατά, στην έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος.

Η εκλογή του αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη συγκρότηση κεντροαριστερού συνασπισμού, που θα επιδιώξει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Σλοβενία.

Στη συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, ο νέος συνασπισμός κομμάτων, αποτελούμενος από τα κόμματα Θετική Σλοβενία, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Λίστα Πολιτών και Κόμμα Συνταξιούχων αναμένεται να εκλέξει εντολοδόχο πρωθυπουργό την Αλένκα Μπράτουσεκ, προσωρινή πρόεδρο του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Θετικής Σλοβενίας.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του νέου συνασπισμού τόνισαν ότι είναι αναγκαία η εκλογή νέου προέδρου της Βουλής με πλήρεις εξουσίες, με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Υποστήριξαν, ακόμη, ότι ο κ. Βέμπερ, που είναι μέλος της Βουλής από το 1996, έχει την εμπειρία που απαιτείται και είναι ενωτική προσωπικότητα, κάτι που αμφισβήτησαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Ο Γιάνκο Βέμπερ διαδέχεται στην προεδρία της Βουλής τον αρχηγό της Λίστας Πολιτών Γκέγκορ Βίραντ, ο οποίος παραιτήθηκε, τον Ιανουάριο, μετά την αποχώρηση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο 42χρονος Γιάνκο Βέμπερ είναι μέλος της Σλοβενικής Βουλής τα τελευταία 16 χρόνια. Έχει διατελέσει δήμαρχος του Κότσεβιε το 1994 και το 2010.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει