Η δέσμευση του παραιτηθέντα προέδρου της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να εξασφαλίσει είκοσι βουλευτές του GERB, οι οποίοι «να στηρίζουν στη Βουλή την κυβέρνηση συνασπισμού των βασικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης» προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών αντιμετώπισαν με ειρωνικά σχόλια τη δήλωση του κ. Μπορίσοφ, καταγγέλοντας ότι αντιμετωπίζει την πολιτική σκηνή σαν «σκλαβοπάζαρο».

«Δεν κατάλαβα τι εννοεί ο κ. Μπορίσοφ. Μήπως μας προσφέρει τους βουλευτές του σαν ιδιόμορφους “πολιτικούς σκλάβους;”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του κινήματος «Ατάκα» Βόλεν Σιδέροφ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ.

Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος του «Γαλάζιου Συναπισμού» Ιβάν Κόστοφ χαρακτήρισε την ιδέα του κ. Μπορίσοφ «πρόταση άξια για την ταβέρνα της γειτονιάς, αλλά ανάξια για έναν πρωθυπουργό, έστω και απερχόμενο».

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Μπορίσοφ «υστερική», προσθέτοντας ότι «δεν τιμά έναν πρωθυπουργό», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Απορώ αν αξίζει τον κόπο να σχολιάσω μια τόσο μη σοβαρή πρόταση. Με παρόμοιο τρόπο κυβερνιόταν, εξάλλου, η χώρα μας τα περασμένα τρία χρόνια. Όλοι μας βλέπουμε τα αποτελέσματα σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Στανίσεφ και κάλεσε τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Ο κ. Μπορίσοφ δεν μπορεί πια ούτε να τάζει ούτε να μοιράζει τίποτε. Εκείνος πρέπει να ετοιμάζεται να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ανώτερο κριτή, τον Βούλγαρο εκλογέα, για την κληρονομιά, την οποία μας αφήνει» ανέφερε ο κ. Στανίσεφ.

Ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν, αφού υπενθύμισε ότι στην αρχή της διακυβέρνησής του, ο κ. Μπορίσοφ μετέβη στα σύνορα με την Ελλάδα για να συναντηθεί με Έλληνες αγρότες που είχαν αποκλείσει τον δρόμο Σόφια – Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο διαμαρτυρίας τους αναρωτήθηκε «πού είναι ο κ. Μπορίσοφ τώρα για να συναντήσει τους Βούλγαρους που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του. Μήπως δεν έχει το θάρρος να τους δει;».

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συντονιστικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, προκειμένου το Συμβούλιο (η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι διοικήσεις των υπηρεσιών ασφάλειας, υπουργοί υπό παραίτηση) να συζητήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Στη Βουλή άρχισε η συζήτηση των τροποποιήσεων στη νομοθεσία περί της ενέργειας, μέσω των οποίων το Σώμα ελπίζει να βρει τρόπο μείωσης των υπέρογκων λογαριασμών για το ρεύμα και των άλλων κοινοχρήστων εξόδων, εξαιτίας των οποίων χιλιάδες Βούλγαροι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται στους δρόμους και στις πλατείες σε όλη τη χώρα παρά την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης.

«Τυχόν μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, ενώ θα αφήσει άνεργους δώδεκα χιλιάδες ανθρακωρύχους» προειδοποιεί, στο σημερινό πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα της Σόφιας «Πρέσα».