Αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από το διατροφικό σκάνδαλο με την ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας αφλατοξίνης σε γάλα, ζητούν παραγωγοί της Κροατίας από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν, οι υποψίες για την ύπαρξη αυτής της καρκινογόνου τοξίνης, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αποδείχθηκαν αβάσιμες, οδήγησαν σε σημαντικές ζημιές. Γι’ αυτό το λόγο, ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, στο οποίο και θα ενταχθούν, με στόχο να λάβουν αποζημιώσεις για το διατροφικό σκάνδαλο με το γάλα.

Οι γαλακτοκομικές εταιρείες σταμάτησαν να αγοράζουν γάλα από τους παραγωγούς – σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση – και αυτό οδήγησε σε μαρασμό της δραστηριότητας.

Δύο παραγωγοί, οι Άρτουρ Λάσλο και Πέταρ Πράνιτς δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Hina ότι τα μέτρα που παρουσίασε το υπουργείο Γεωργίας για την αποζημίωση των αγροτών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως, είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Τα μέτρα, συνολικού ποσού πέντε εκατομμυρίων κούνα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δράσεις για τη διάθεση ζωοοτροφών από τους παραγωγούς, στο γάλα των οποίων εντοπίστηκε αφλατοξίνη. Οι ζωοτροφές θα δοθούν, δωρεάν, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα και είναι ποσότητες αραβοσίτου.

Επίσης, προμήθειες γάλακτος που δεν έχουν αγοραστεί από τις βιομηχανίες, εξαιτίας των υψηλότερων επιπέδων αφλατοξίνης θα σταλούν σε τρεις μονάδες βιομάζας, στη Σλαβονία, όπου θα καταστραφούν με ασφάλεια.

Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από τους μύκητες του γένους Aspergillus, που μπορούν να ‘αποικίσουν’ και να μολύνουν τα σιτηρά πριν από τη συγκομιδή τους ή κατά την αποθήκευσή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας, υψηλές συγκεντρώσεις μυκοτοξίνων ανιχνεύθηκαν σε δείγματα γάλακτος που ελήφθησαν από 400 γαλακτοκομικές φάρμες στην ανατολική Κροατία, που παράγουν περίπου 70.000 λίτρα νωπού γάλακτος, το οποίο, στη συνέχεια, διατίθεται στις βιομηχανίες για την περαιτέρω επεξεργασία του.

Οι αρχές προχώρησαν στην αναστολή της προμήθειας γάλακτος από 180 φάρμες μόλις ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο.