Το φως τη δημοσιότητας βλέπουν τα πραγματικά σκίτσα από την ψεύτικη ταινία που στήθηκε για την επιχείρηση απελευθέρωσης των αμερικανών ομήρων από την καναδική πρεσβεία στο Ιράν. Πρόκειται βέβαια για την οργανωμένη από τη CIA επιχείρηση που παρακολουθήσαμε και στην ταινία «Argo».

Τα σκίτσα χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ξεγελάσουν τους ιρανούς αξιωματούχους και ο δημιουργός τους είναι ο Jack Kirby, που βρίσκεται επίσης πίσω από τους «X-Men». Αν και ο Kirby πέθανε το 1994, την ιστορία του διηγείται ο Barry Ira Geller, που τον προσέλαβε προκειμένου να δημιουργήσει τα περίφημα σκίτσα.

Ο Geller εργάζονταν σαν παραγωγός και το 1978 απέκτησε τα δικαιώματα για το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Lord of Light». Αφού προσάρμοσε τα κείμενα του βιβλίου σε σενάριο, προσέλαβε τον Kirby, ηθοποιούς καθώς και το διευθυντή μακιγιάζ John Chambers. «Δούλευα με ιδιοφυΐες», λέει ο Chambers που ήταν σίγουρος για την επιτυχία της ταινίας.

Ωστόσο τα σχέδιά του πήραν τέλος το 1979, οπότε και δέχτηκε μια κλήση από το FBI. Ο επικεφαλής της παραγωγής του Geller συνελήφθη για οικονομική απάτη. Ωστόσο τα όνειρα του Geller δεν έπεσαν στο κενό.

Την ίδια περίπου εποχή, ο makeup artist Chambers, ήρθε σε επικοινωνία με τον πράκτορα της CIA Tony Mendez, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν.

Ο Mendez ζήτησε ένα σενάριο ταινία για προκάλυμμα προκειμένου να διασώσουν 6 αμερικάνους διπλωμάτες από την πρεσβεία του Καναδά στο Ιράν, όπου και κρυβόντουσαν. Ο πράκτορας σχεδίαζε να μεταβεί στο Ιράν και υποκρινόμενος τον παραγωγό να ξεγελάσει τους ιρανούς αξιωματούχους, πείθοντας τους ότι οι 6 Αμερικάνοι ήταν ηθοποιοί.

Το Δεκέμβριο του 1979, ο Chambers έδωσε στο Mendez το σενάριο του «Lord of Light» καθώς και τα storyboards του Kirby. Οι δύο άντρες άλλαξαν το όνομα της παραγωγής σε «Argo» και κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους.

Δείτε τα σκίτσα…