Υπό το βάρος των διαδηλώσεων και των κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, η κυβέρνηση της Σλοβενίας «φυλλορροεί» και όλα δείχνουν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσής της…

Την απόφασή του να αποχωρήσει, την ερχόμενη Δευτέρα, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS). Προηγήθηκε, η αποχώρηση του κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS), με τον πρόεδρό του Καρλ Έριαβετς και τον αντιπρόεδρό του Τόμαζ Γκαντάρ, να παραιτούνται από τις θέσεις των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας, αντίστοιχα.

Με την απομάκρυνση του SLS, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει πλέον τη δύναμη μόνο δύο κομμάτων- έναντι πέντε που συμμετείχαν αρχικά – και η κυβέρνηση μειοψηφίας του Γιάνεζ Γιάνσα είναι πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα των πολιτικών διαβουλεύσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είναι πρόθυμα να συνεργαστούν για να καταθέσουν πρόταση μομφής, μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας.

Τα μέλη του SLS που κατέχουν υπουργικά αξιώματα θα παραιτηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από το κόμμα. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Ράντοβαν Ζέργιαβ και τον υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος Φρανκ Μπόγκοβιτς.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κόμματος DeSUS Καρλ ‘Εριαβετς δήλωσε – έπειτα από την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών – ότι ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα ενημερώθηκε για την παραίτησή του, αλλά και γι’ αυτήν του Τόμαζ Γκαντάρ και δύο γενικών γραμματέων, που προέρχονται από το Κόμμα των Συνταξιούχων.

Ο κ. Έριαβετς απέρριψε τις κατηγορίες κατά του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες το DeSUS ήταν αυτό που έριξε την σλοβενική κυβέρνηση «στα βράχια», λέγοντας ότι, ο μόνος υπεύθυνος για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ο κ. Γιάνσα που δεν παραιτήθηκε έπειτα από τα ευρήματα της Επιτροπής Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς, τα οποία αποδείκνυαν ότι υπήρξε παράβαση της νομοθεσίας από τον πρωθυπουργό.

Εξάλλου, στις 23 Ιανουαρίου, το Κόμμα Πολιτών (DL) αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό διαμαρτυρόμενο για τη μη παραίτηση του κ. Γιάνσα, έπειτα από την αποκάλυψη της υπόθεσης από την Επιτροπή.