Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης, αλλά ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία, αναφέρεται σε σχέδιο ανακοινωθέντος το οποίο θα συζητηθεί σε διάσκεψη της συριακής αντιπολίτευσης που άρχισε σήμερα στο στο Κάιρο.

Πάντως το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κύρια συνιστώσα του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, διακήρυξε την προσήλωσή του στην «επανάσταση».

Στο κείμενο που αποτελεί την βάση της συζήτησης, αναφέρεται ότι οι ευθύνες για την αιματοχυσία πρέπει να επιρριφθούν στον Άσαντ και το περιβάλλον του και ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Ειδικότερα, στο κείμενο – που αποτελεί πρόταση του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης, Αχμεντ Μοάζ αλ-Χάτιμπ – τονίζεται ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με εκπροσώπους του καθεστώτος της Δαμασκού, που «δεν έχουν αίμα στα χέρια». Προαναγγέλλοντας αυτή την πρωτοβουλία στα τέλη Ιανουαρίου, ο αλ-Χάτιμπ είχε διευκρινίσει ότι ο διάλογος αναγκαστικά θα έχει ως αντικείμενο την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Το καθεστώς της Δαμασκού απάντησε ότι είναι έτοιμο για διάλογο, αλλά χωρίς όρους.

Η πρόταση του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης έχει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο συμμάχων της Δαμασκού, της Ρωσίας και του Ιράν.