Μία αντιπροσωπεία Αμερικανών κοινοβουλευτικών συναντήθηκε χθες με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τον συμπατριώτη τους Άλαν Γκρος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 15ετή κάθειρξη για κατασκοπία κατά της Κούβας, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης κλιμακίου τέτοιου βαθμού μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές.

«Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και συζητήσαμε τα διηνεκή εμπόδια και την ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο δημοκρατικός Γερουσιαστής του Βερμόντ Πάτρικ Λίχι, ο οποίος προΐστατο της επταμελούς αντιπροσωπείας από μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», αρκέστηκε να δηλώσει λίγο πριν την αναχώρησή του από την Κούβα ο Λίχι, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη αποστολή και τον Φεβρουάριο του 2012.

Κατά την άφιξή του στη χώρα της Καραϊβικής, ο Γερουσιαστής είχε υπογραμμίσει πως υπάρχουν μεν «εμφανή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μας, όμως εμείς δεν βρισκόμαστε εδώ για να διαπραγματευθούμε. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και κατόπιν να επιστρέψουμε και να μιλήσουμε για όσα είδαμε».

Οι κουβανικές αρχές διένειμαν στον Τύπο ορισμένες εικόνες από τη συνάντηση και αρκέσθηκαν να ανακοινώσουν πως οι δύο πλευρές «έθιξαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Νωρίτερα, ο Λίχι και ο δημοκρατικός βουλευτής του Μέριλαντ Κρις Βαν Χόλεν είχαν συναντηθεί με τον Γκρος, ο οποίος κρατείται σε στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο σχετικά με την επίσκεψή τους στον πρώην υπεργολάβο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε συλληφθεί και καταδικασθεί το 2011 για παράνομη εισαγωγή εντός της Κούβας παράνομου υλικού δορυφορικών εκπομπών.