Ο πρώην γερουσιαστής του Ιλινόι, Τζέσε Τζάκσον Τζούνιορ, γιος του αιδεσιμότατου, πολιτικού και υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζέσε Τζάκσον, ομολόγησε την Τετάρτη την ενοχή του για την κατάχρηση και σπατάλη εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από το ταμεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο 47χρονος Τζάκσον Τζούνιορ εισήλθε στην αίθουσα του ομοσπονδιακού περιφερειακού δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες της συνωμοσίας, της ψευδούς δήλωσης και της απάτης, ανέφερε η Washington Post. «Ένοχος, κύριε πρόεδρε. Παραπλάνησα τον αμερικανικό λαό» είπε προς τον δικαστή ο Τζάκσον.

Ο πατέρας του Τζάκσον, ο Τζέσε Τζάκσον ο πρεσβύτερος, καθόταν στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου σε μια αίθουσα γεμάτη από μέλη της οικογένειάς του, φίλους και δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του το δικαστήριο ο Τζάκσον και η σύζυγός του, είχαν εμπλακεί στη κατάχρηση 750.000 δολαρίων από το ταμείο της πολιτικής του εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρολογιού αξίας 43.000 δολαρίων και άλλων ειδών πολυτελείας. Η σύζυγός του, Σάντρα Στίβενς Τζάκσον, αναμένεται
επίσης να δηλώσει ένοχη.

Ο Τζακσον μετά την αποδοχή της ενοχής του θα μπορούσε να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια – το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο από το νόμο – στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

Ο πατέρας του Τζάκσον, ο οποίος το 1984 και το 1988 είχε συμμετάσχει στη κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο γιος του ήταν «υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο» για τη διπολική ασθένεια.

Ο Τζέσε Τζάκσον Τζούνιορ που είχε εκλεγεί στο Κογκρέσο σε ηλικία 30 ετών το 1995 ήταν σε άδεια από το αμερικανικό νομοθετικό σώμα από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι την παραίτησή του πριν από περίπου τρεις μήνες.