Έξι ναυτικοί, που επέβαιναν σε δεξαμενόπλοιο που έπλεε στα ανοικτά της πολιτείας Μπαγέλσα, στη νότια Νιγηρία έπεσαν θύματα απαγωγής από δύο ένοπλους, οι οποίοι αξίωσαν να τους καταβληθούν λύτρα ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ για να τους αφήσουν ελεύθερους.

«Τρεις από τους απαχθέντες είναι Ουκρανοί, δύο Ινδοί ένας από τη Ρωσία», διευκρίνισε ο Φιντέλις Οντούνα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή. «Ο ένας από τους απαγωγείς κάλεσε για να ζητήσει ένα ποσό 200 εκατ. νάιρα (σ.σ. 1,3 εκατ. ευρώ) για λύτρα», πρόσθεσε.

Η εταιρεία Century, με έδρα το Λάγκος, είναι αυτή στην οποία ανήκει το πλοίο Armada Tuah, στο οποίο επέβαιναν 15 μέλη του πληρώματός του όταν δέχθηκε επίθεση από ενόπλους ανοικτά της περιοχής Ίτζο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το πλοίο βρισκόταν εν πλω, 65 χλμ. ανοικτά των ακτών, όταν σημειώθηκε η επίθεση, είπε ο Οντούνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεκάδες ξένοι εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή βιομηχανία είχαν απαχθεί τα τελευταία χρόνια στο Δέλτα του Νίγηρα αλλά απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς στην πλειονότητά τους μετά την καταβολή λύτρων. Ο αριθμός των απαγωγών μειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την ειρηνευτική συμφωνία που συνήψε το 2009 η κυβέρνηση και την αμνηστία που χορηγήθηκε στους αντάρτες στην περιοχή αυτή.

Ωστόσο, οι επιθέσεις πειρατών στα ανοικτά της Νιγηρίας και στον Κόλπο της Γουινέας αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε επιθέσεις στα ανοικτά της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής μόνο μέσα σε αυτόν τον μήνα.

(Φωτογραφία αρχείου)