Νέο ρεκόρ ανάβασης στο Έβερεστ πέτυχε ένας σέρπα από το Νεπάλ, ο οποίος κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου για 24η φορά – και μάλιστα μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο 49χρονος Kami Rita ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ σήμερα το πρωί. Ήταν το δεύτερο ρεκόρ του μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς είχε ξανανέβει για 23η φορά στις 15 Μαΐου.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο άνδρας δηλώνει πως δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί και πως θα επιχειρήσει να ανέβει στην κορυφή κι άλλες φορές στα επόμενα χρόνια.

«Μπορώ να συνεχίσω για μερικά χρόνια ακόμα» είχε πει στο βρετανικό δίκτυο πριν από μία εβδομάδα,  πριν την 23η ανάβασή του. «Είμαι υγιής, μπορώ να συνεχίσω μέχρι τα 60 μου».

Η πρώτη του ανάβαση στο Έβερεστ ήταν το 1994 ενώ εργάζεται ως οδηγός για εταιρείες που διοργανώνουν ορειβατικές αποστολές.

«Ποτέ δεν σκεφτόμουν το να πετύχω ρεκόρ» προσθέτει. «Για την ακρίβεια δεν ήξερα πως μπορούσες να πετύχεις ρεκόρ. Αν το ήξερα, θα είχε ανέβει στην κορυφή περισσότερες φορές και νωρίτερα».

Όπως εξηγεί το BBC, οι ξένοι ορειβάτες ανεβαίνουν στο Έβερεστ με τη βοήθεια έμπειρων σέρπα, δηλαδή οδηγών, που προετοιμάζουν την αποστολή, φτιάχνουν τα σχοινιά και μεταφέρουν προμήθειες και οξυγόνο.

«Οι σέρπα φτιάχνουν τα σκοινιά σε όλη τη διαδρομή ως την κορυφή» εξηγούσε ο Kami Rita. «Έτσι, οι σέρπα ανεβαίνουν φτιάχνοντας τα σχοινιά και οι ξένοι δίνουν συνεντεύξεις και λένε πως το Έβερεστ ήταν πιο εύκολο ή μιλούν για το θάρρος τους. Αλλά ξεχνούν τη συμβολή των σέρπα. Οι σέρπα προσπαθούν πολύ για την επιτυχία. Υποφέρουμε».

«Σε κάθε βουνό υπάρχει μία θεότητα. Είναι ευθύνη μας αυτή η θεότητα να είναι ευχαριστημένη. Μήνες πριν επιχειρήσω μία ανάβαση αρχίζω να ζητώ συγχώρεση, επειδή θα χρειαστεί να πατήσω με τα πόδια μου το σώμα της θεότητας» πρόσθετε