Πολιτικό άσυλο στον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας στην κυβέρνηση της Γιούλια Τιμοσένκο, Βαλέρι Ιβασένκο, έδωσε χθες η Δανία στα πλαίσια της Σύμβασης του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων. Νωρίτερα, η Δανία είχε χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον σύζυγο της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τιμοσένκο και στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Μπογκντάν Ντανιλίσιν.

Τον Απρίλιο του 2012 το δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε τον Ιβασένκο σε 5 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας. Πρόκειται για το τέταρτο μέλος της κυβέρνησης της Γιούλια Τιμοσένκο που εκτίει ποινή φυλάκισης.

Ο Ιβασένκο είχε δηλώσει τότε ότι θεωρεί την ποινή παράνομη και άδικη. Διετέλεσε υπουργός Αμυνας από τον Ιούνιο του 2009 ως το Μάρτιο του 2010 στην κυβέρνηση της Τιμοσένκο, η οποία εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Τιμοσένκο, ο Γκεόργκι Φιλιπτσούκ, καταδικάστηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση τριών ετών, ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Λούσενκο εκτίει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Η ουκρανική αντιπολίτευση καταδικάζει συνέχεια την εκστρατεία πολιτικής καταστολής από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει επίσης τις πολιτικές διώξεις που ασκούνται στην Ουκρανία κατά πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων.