Μία ημέρα μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Μεξικανό δημοσιογράφο που δεχόταν απειλές, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλεια των Μεξικανών δημοσιογράφων, εν μέσω του αιματηρού  «πολέμου των ναρκωτικών» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Ο Χόρχε Λουίς Αγκίρε, ο οποίος έχει ιδρύσει και διευθύνει την Διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία LaPolaka.com, ζει εξόριστος τα τελευταία δύο χρόνια στο Ελ Πάσο του Τέξας, και τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ του χορήγησαν άσυλο, γεγονός που χαιρέτισε καθώς «θα συμβάλει να σωθούν ζωές μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των ανυπεράσπιστων δημοσιογράφων».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ απέφυγε να επιβεβαιώσει τη χορήγηση ασύλου, εξηγώντας πως θέματα που άπτονται αιτήσεων για χορήγηση ασύλου δεν επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται ούτε σχολιάζονται με σκοπό την προστασία των αιτούντων.

Πρόσθεσε πάντως ότι η Ουάσινγκτον έχει θορυβηθεί από την αυξανόμενη βία εναντίον εργαζόμενων στα ΜΜΕ στο Μεξικό.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι πάνω από 30 Μεξικανοί δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν άρχισε την εκστρατεία του για την πάταξη των καρτέλ των ναρκωτικών. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο εφέτος οι νεκροί δημοσιογράφοι φθάνουν ήδη τους 10 στο Μεξικό. Ο συνολικός απολογισμός του λεγόμενου «πολέμου των ναρκωτικών» πιστεύεται ότι ξεπερνά τους 28.000 νεκρούς.