Ο αντιναύαρχος που διοικεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δήλωσε χθες Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι υπάρχει απειλή από πλευράς του Ιράν δεν θα τον αποτρέψουν να στείλει αεροπλανοφόρο στο Στενό του Χορμούζ εάν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ο αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, διοικητής του Πέμπτου Στόλου, ο οποίος σταθμεύει στο Μπαχρέιν, δεν ξεκαθάρισε αν αυτό σημαίνει πως θα διατάξει τη δύναμη κρούσης του USS Abraham Lincoln να πλεύσει προς αυτό το στενό στρατηγικής σημασίας, από το οποίο περνάει το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Το Λίνκολν και η ομάδα των σκαφών συνοδείας του πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα χθες Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τελεί υπό τις διαταγές του Μαλόι.

«Αν χρειάζεται να το φέρω στο στενό θα το κάνω», είπε ο Μαλόι τηλεφωνικά στο πρακτορείο. «Δεν έχω περιορισμούς ούτε αμφισβητήσεις αν θέλω να το στείλω οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή».

Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Η αμερικανική διπλωματία διεμήνυσε εκ νέου χθες ότι οποιοδήποτε «επίθεση» από το Ιράν ή τους συμμάχους του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή αμερικανών πολιτών θα αντιμετωπιστεί με «άμεσο και αποτελεσματικό» τρόπο.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν δήλωσε χθες ότι ανησυχεί πως «η κυβέρνηση Τραμπ μας οδηγεί προς έναν αχρείαστο πόλεμο».