Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας είναι από τα πλέον ευρωσκεπτιστικά στην Ευρώπη και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που ενθαρρύνει τους πολίτες της σκανδιναβικής χώρας να απέχουν από διαδικασίες που αφορούν την Ε.Ε. Όπως οι ευρωεκλογές, που έρχονται στις 26 Μαΐου.

Με τίτλο «Υπάρχουν καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε την ημέρα των εκλογών», δημιούργησε ένα βίντεο με… πιπεράτο περιεχόμενο, μέσω του οποίου καλεί τον κόσμο να το ρίξει στο σεξ και όχι στις κάλπες. Σε αυτό εμφανίζεται ένα νεαρό ζευγάρι, που ετοιμάζεται να βγει από το σπίτι, αλλά η κοπέλα έχει άλλα σχέδια, κάτι που φροντίζει να δείξει στο αγόρι της, με αποτέλεσμα να μην πάνε πουθενά και να ρίξουν «μαύρο».

Η παραγωγή ήταν από τα μέλη του ΚΚΣ, με τη βοήθεια κάποιων εξωτερικών συνεργατών. Οι ηθοποιοί δεν είναι μέλη του κόμματος, αλλά είναι ζευγάρι στην πραγματική ζωή, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Σιμόν Ρένερ, στην εφημερίδα Nyheter Idag. Ο ίδιος το αποκάλεσε «σκόπιμα προκλητικό», εξηγώντας ότι στόχος του ήταν να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Την περίοδο των ευρωεκλογών το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας συνηθίζει να μποϊκοτάρει τη διαδικασία με διάφορες εκστρατείες. Η φετινή καμπάνια έχει ως σύνθημα το «Skit i Eu Valet», που μπορεί να μεταφραστεί ως «Να πάνε να γ… οι ευρωεκλογές» και έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν δεν ήταν μόνο από… τα δεξιά του πολιτικού τόξου και τους συντηρητικούς πολίτες της Σουηδίας. Υπήρξαν ακόμη και από ανθρώπους της Αριστεράς, που εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το γεγονός ότι στο βίντεο προβάλλονται δύο λευκοί και ξανθοί, ετεροφυλόφιλοι νέοι.

Κληθείς να απαντήσει σε αυτό, απάντησε: «Δεν απευθυνόμαστε κυρίως στα άτομα που ζουν στο Σέντερμαλμ (μια γειτονιά που έχει γίνει… της μόδας στη Στοκχόλμη). Απευθυνόμαστε κυρίως στην εργατική τάξη. Η μεσαία τάξη αυτής της γειτονιάς δεν είναι το target group μας. Εξάλλου είναι διασκεδαστικό να τους εκνευρίζεις».

Σύμφωνα με τον Ρένερ, το σποτ απαγορεύτηκε αρχικά από το Facebook μετά από καταγγελίες ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της πλατφόρμας.  Ωστόσο το ΚΚ ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση, και πλέον το σποτ είναι και πάλι διαθέσιμο στη σελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.