Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέβαλε χθες Τετάρτη την επίσκεψη που προγραμματιζόταν να κάνει στη Γροιλανδία, όπου θα ολοκλήρωνε την περιοδεία του στην Ευρώπη, καθώς «επείγουσες υποθέσεις» καθιστούν απαραίτητη την παρουσία του στην Ουάσιγκτον, γνωστοποίησε η κυβέρνηση της αυτόνομης δανικής περιοχής.

Την Τρίτη, ο Πομπέο ταξίδεψε στη Βαγδάτη, αφού ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψη που προγραμματιζόταν να κάνει στο Βερολίνο, επικαλούμενος «επείγουσες υποθέσεις».

«Η επίσκεψη αναβλήθηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κένεθ Χέι, στέλεχος της γροιλανδικής διπλωματίας.

«Επείγουσες υποθέσεις κατέστησαν αναγκαία την παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νααλακερσούισουτ, η γροιλανδική κυβέρνηση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την αλλαγή του προγράμματος του Πομπέο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ βρισκόταν χθες Τετάρτη στο Λονδίνο κι αναμενόταν να αποπερατώσει τη διπλωματική του περιοδεία στην Ευρώπη- άρχισε τη Δευτέρα με τη σύνοδο σε επίπεδο υπουργών του Συμβουλίου της Αρκτικής στη Φινλανδία- στη Γροιλανδία, όπου οι αυξανόμενες επενδύσεις της Κίνας ανησυχούν την Ουάσινγκτον.

Αρχικά θα μετέβαινε στη Νούουκ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής, και κατόπιν στην Κανλασούσουοκ, δυτικά, όπου θα επισκεπτόταν μέλη της αεροπορίας της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στη νήσο για να συμβάλλουν στην έρευνα για το κλίμα.