Σήμερα το απόγευμα θα αποτεφρωθεί σε ειδικό κρεματόριο στην Πνομ Πενχ η σορός του βασιλιά της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ μετά από περίπου τέσσερις μήνες από το θάνατό του και μετά από κηδεία που διήρκησε τέσσερις ημέρες.

Η αποτέφρωσε θα γίνει παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του γάλλου πρωθυπουργού, η χώρα του οποίου ήταν η αποικιακή δύναμη στην περιοχή .

«Αυτή είναι η τελευταία ημέρα για όλους μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μεγάλο βασιλιά και ήρωα και να τον στείλουμε στον ουρανό. Αυτή είναι η ημέρα για ολόκληρο το έθνος να πει αντίο στο μεγαλείο του. Αυτός είναι ο ήρωας της Καμπότζης», είπε ο πρίγκιπας Σισογάθ Θομίκο, για τον πρώην μονάρχη που πέθανε στο Πεκίνο στις 15 Οκτωβρίου σε ηλικία 89 ετών.

Στην τελετή αποτέφρωσης στο κρεματόριο που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, σε ένα πάρκο κοντά στο ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας, θα παραβρεθούν μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών θα είναι ο πρωθυπουργός Χουν Σεν, επικεφαλής κυβερνήσεων χωρών της Ασίας, ο πρίγκιπας Ακισίνο της Ιαπωνίας και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό

Όπως σχολίασε ο Ερό κατά την άφιξή του στην Πνομ Πενχ η παρουσία του εκεί είναι «το σύμβολο της ισχυρής πολιτικής βούλησης για τη διατήρηση στενών δεσμών και εμπιστοσύνης» με την Καμπότζη.

Ο βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανόμι, γιος του Σιχανούκ, υπέρ του οποίου είχε παραιτήθηκε το 2004, και η χήρα του θα πρέπει να ανάψουν συμβολικά την πυρά αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Σιχανούκ κατάφερε, την ανεξαρτησία της Καμπότζης από τη γαλλική αποικιοκρατία αλλά και να τη διατηρήσει μακριά από τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Δείτε φωτογραφίες