Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν ζητά με μήνυμα του το Ράδιο Κύπρος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για σύλληψη όλων όσοι εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης, σύμφωνα με το philenews.com.

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ έχει ως ακολούθως:

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις  στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους.

«Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα που στέλνει το Ράδιο Κύπρος στο «Φατίχ».

Νέα πρόκληση Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζεται και σήμερα το τουρκικό μπαράζ προκλήσεων, μετά και τη χθεσινή καταδίκη της Ε.Ε. στις γεωτρήσεις που ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε σήμερα ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ακόμα στο Anadolu.

Η τοποθέτηση Ακάρ έρχεται μετά την ένταση που έχει προκαλέσει η κίνηση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις με τον «Πορθητή», πρωτοβουλία που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Λευκωσίας, όσο και της ΕΕ.

Όλο το χρονικό

Το «θερμόμετρο» άρχισε να ανεβαίνει από χτες, καθώς παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η Τουρκία από την Ε.Ε μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, η Άγκυρα απάντησε επιθετικά επιμένοντας στην ορθότητα των γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου.

«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον» τόνισε επίσης η εν λόγω ανακοίνωση.

Παράλληλα, τόνιζε ότι:

Η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διακινδυνεύει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απορρίπτοντας τη συνεργασία παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν.