Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα El País, σύμφωνα με τις οποίες ηγετικά στελέχη του δέχονταν μυστικές πληρωμές επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η γενική γραμματέας του PP Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ είπε ότι το κόμμα θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για να διαψευστεί το δημοσίευμα και διαβεβαίωσε ότι δεν παραβιάστηκε ποτέ την κείμενη νομοθεσία.

Η Ντολόρες δε Κοσπέδαλ, δεύτερη τη τάξει στο κυβερνών κόμμα, είπε ότι τα οικονομικά του κυβερνώντος κόμματος είναι «ξεκάθαρα, ακριβή, διαφανή» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε απολύτως τίποτε να κρύψουμε», διευκρινίζοντας ότι τακτικά και όπως προβλέπεται από το νόμο «υποβάλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο» της Ισπανίας.

Για πρώτη φορά, η El País έγραψε ότι απέκτησε πρόσβαση σε «απόρρητα» έγγραφα που καταγράφουν μυστικές πληρωμές σε ηγετικά στελέχη του PP, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Ραχόι, από το 1990 ως το 2009.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα ο Ραχόι φαίνεται πως λάβανε 25.200 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, ενώ τρεις προηγούμενοι ηγέτες λάμβαναν παρόμοια ποσά. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι η Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ λάμβανε επίσης χρήματα, όπως και οι δύο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς του Λαϊκού Κόμματος, ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Λουίς Μπάρσενας.

Η γενική γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε πως η εφημερίδα με τα δημοσιεύματά της
Ο Μπάρσενας, ο οποίος διαχειριζόταν τα οικονομικά του συντηρητικού ισπανικού κόμματος από το 2008 ως το 2009, φέρεται να διέθετε ένα ποσό 22 εκατ. ευρώ το 2007 κατατεθειμένο σε έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό.
Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα από εισαγγελείς στο πλαίσιο της υπόθεσης για το δίκτυο Γκερτέλ, ένα σκάνδαλο στο οποίο κατηγορούνται πως εμπλέκονται δεκάδες στελέχη του PP και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την El País, οι πληρωμές προς τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος γίνονταν από επιχειρηματίες, περιλαμβανομένων τριών οι οποίοι ενέχονται στο σκάνδαλο Γκερτέλ. Τα έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση η εφημερίδα δείχνουν επίσης ότι ορισμένα από τα ποσά διατέθηκαν για την χρηματοδότηση κομματικών δραστηριοτήτων.
Ο Μπάρσενας διέψευσε ότι υπήρξαν μυστικοί λογαριασμοί, διπλά λογιστικά βιβλία και πληρωμές προς ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Ο Λαπουέρτα κατήγγειλε το δημοσίευμα της El País ως εντελώς αναληθές.

Το PP είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο μετά το σκάνδαλο Μπάρσενας.
Η Σοράγια Ροδρίγκεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τα στοιχεία που περιέχονται στο δημοσίευμα της El País σε βάρος του PP «πολύ σοβαρά», ενώ ο Κάγιο Λάρα, ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας έκανε λόγο για «βόμβα» εντός του Λαϊκού Κόμματος.

Η υπόθεση προκαλεί αμφιβολίες και ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και την ισχύ της κυβέρνησης Ραχόι, την ώρα που η Ισπανία αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση.