Στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, στο 41%, έπεσε το ποσοστό των Σέρβων πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του αρμόδιου του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης.

Η έρευνα, που θα δημοσιευθεί στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντάνας του Βελιγραδίου, καταδεικνύει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση του ποσοστού των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και, σε σύγκριση, με τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 8%.

«Το 41% των Σέρβων στηρίζει την ένταξη των Σέρβων πολιτών. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το 59% των πολιτών πιστεύει ότι η Σερβία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ε.Ε. ούτε σε δέκα, ούτε σε 15 χρόνια, επειδή κανένας δεν το εγγυάται», δήλωσε ο πρόεδρος του Φόρουμ για τις Διεθνείς Σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κινήματος στη Σερβία Πρέντραγκ Σίμιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Αιτίες του χαμηλού ποσοστού στήριξης της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. είναι, σύμφωνα με τον κ. Σίμιτς, η κατάσταση στο Κόσοβο και η άγνωστη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ.

«Η κοινή γνώμη στη Σερβία πιστεύει ότι η Ε.Ε. δεν χρειάζεται τη Σερβία με τα προβλήματά της, γι’ αυτό δεν πιστεύει ότι η χώρα θα ενταχθεί σύντομα και σίγουρα στην Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Σίμιτς.

Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, που διεξήχθη από το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για την ένταξη στην ΕΕ, στα μέσα του 2012, υπέρ της προσχώρησης της Σερβίας στην Ένωση ήταν το 49% των πολιτών και κατά το 25%.

Έρευνες για την άποψη των πολιτών της Σερβίας για την ένταξη στην Ε.Ε. διεξάγονται από το Σεπτέμβριο του 2002, όταν την προσχώρηση της χώρας στήριζε το 68% των πολιτών και το 13% ήταν κατά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2003, καθώς το ποσοστό των υποστηρικτών της προσχώρησης της Σερβίας στην Ε.Ε. είχε ανέλθει στο 72% και μόνον το 8% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει αρνητικά.