Περισσότερο από το ήμισυ του εκλογικού σώματος συμμετείχε χθες στις βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία, που μποϊκοταρίστηκαν όμως από την ισλαμιστική αντιπολίτευση, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή κατά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) μετά την παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα, και η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται στο 56,5% των 2,3 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Αμπντέλ Αλ-Ιλαχ αλ Χατίμπ, δήλωσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε, αλλά τα τελικά αποτελέσματα και το επίσημο ποσοστό συμμετοχής θα ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που κατήγγειλε νοθεία, αμφισβήτησε το ποσοστό συμμετοχής που ανακοινώθηκε.

«Η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ακριβή. Το ακριβές ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 16,7% γύρω στις 14:00», ανέφερε η Ισλαμική Αδελφότητα, καθώς η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ποσοστό συμμετοχής 31,8% κατά τον ίδιο χρόνο.

Στην ανακοίνωσή της, η ισλαμική αδελφότητα κάνει λόγο για «πολλές παραβάσεις, ανάμεσά τους η εξαγορά ψήφων και η κυκλοφορία πλαστών εκλογικών καρτών για τους ψηφοφόρους», κατηγορώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι είχαν ένα σχέδιο για να αυξηθεί η συμμετοχή.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και το Μέτωπο εθνικής μεταρρύθμισης του πρώην πρωθυπουργού Αχμάντ Ομπεϊντάτ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Στο μεταξύ ο Ιορδανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι περίπου 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν καταφύγει στην Ιορδανία τις τελευταίες επτά ημέρες λόγω της κλιμάκωσης της βίας, η ταχύτερη εισροή από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ πριν από δύο χρόνια.

«Αυτό που είδαμε με την εισροή των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία είναι…χωρίς προηγούμενο, είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Νάσερ Τζιουντέχ.

«Έχουμε 20.000 Σύρους που ήλθαν στην Ιορδανία από την περασμένη Πέμπτη», τόνισε.