Οι δωρεές για την Παναγία των Παρισίων και τα παράπονα των «κίτρινων γιλέκων»

Γιατί η «έκρηξη γενναιοδωρίας» προκαλεί αντιδράσεις από ορισμένους


ΚΟΣΜΟΣ
22:11
17/04/2019
Οι δωρεές για την Παναγία των Παρισίων και τα παράπονα των «κίτρινων γιλέκων»
20
loading

Μπροστά στον ιλιγγιώδη ρυθμό των δωρεών για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, φωνές καταγγέλλουν μια επιλεκτική γενναιοδωρία, σε μια Γαλλία που εδώ και μήνες συγκλονίζεται από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» και όπου οι δωρεές προς τους πιο στερημένους σημειώνουν πτώση.

«Αν είναι ικανοί να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Νοτρ-Νταμ, ας πάψουν να μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθεί η επείγουσα κοινωνική ανάγκη», κατήγγειλε έτσι ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα.

Μεγάλες περιουσίες και όμιλοι σπεύδουν από τη Δευτέρα στο προσκέφαλο της Παναγίας των Παρισίων: η οικογένεια Πινό υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ και ακολούθησαν ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό, η μεγαλύτερη περιουσία της Γαλλίας, που ανακοίνωσαν δωρεά 200 εκατομμυρίων, στη συνέχεια η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρς και ο όμιλος L'Oreal (200 εκατομμύρια). Η εταιρεία Total ανακοίνωσε πως προσφέρει 100 εκατομμύρια.

Η Ίνγκριντ Λεβασέρ, μια από τις προσωπικότητες των «κίτρινων γιλέκων» που από τον Νοέμβριο είναι οι πρωταγωνιστές μιας κοινωνικής κρίσης πρωτοφανούς στη Γαλλία, εξέφρασε την ευχή «να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα» και κατήγγειλε «την αδράνεια των μεγάλων ομίλων μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, την ώρα που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να κινητοποιούν μέσα σε μόλις μία νύχτα “τρελό χρήμα” για τη Νοτρ-Νταμ», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έκφραση «ξοδεύουμε τρελό χρήμα» είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο Μακρόν για να περιγράψει τα προνοιακά βοηθήματα, προκαλώντας ζωηρές επικρίσεις.

Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν εδώ και μήνες στους δρόμους, στην αρχή για να διαμαρτυρηθούν εναντίον φόρων, αλλά η οργή τους μετατράπηκε σε πολλές διεκδικήσεις, θεσμικές και κοινωνικές. Την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ, ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να κάνει σειρά ανακοινώσεων για να απαντήσει σ' αυτή την κρίση. Η ομιλία του αυτή αναβλήθηκε επ' αόριστον.

«Ας δώσει η ολιγαρχία για τη Νοτρ-Νταμ, είναι καλά. Αν είχαν υποδειγματική φορολογική συμπεριφορά θα ήταν ακόμη καλύτερα. Οι δωρεές δεν κρύβουν τη φτώχεια και τη λιτότητα», κατήγγειλε στο Twitter ο Μπενζαμέν Κοσί, άλλο «κίτρινο γιλέκο».

Πράγματι, οι δωρητές γίνονται γενναιόδωροι εν μέρει με δημόσιο χρήμα, καθώς ένας νόμος του 2003 προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που επενδύουν στον πολιτισμό μπορούν να εκπίπτουν φορολογικά 60% των ποσών που δαπανούν για τον πολιτισμό.

Για να σταματήσει τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα φορολογική έκπτωση 75% για δωρεές ιδιωτών μέχρι 1.000 ευρώ (και 66% για μεγαλύτερα ποσά) για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Και μπροστά στην εντεινόμενη πολεμική, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering, αποφάσισε να παραιτηθεί απ' αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα.

Πολυάριθμες φωνές υπογραμμίζουν επίσης πως αυτή η έκρηξη γενναιοδωρίας για τη Νοτρ-Νταμ σημειώνεται σε μια στιγμή που οι ενώσεις μάχης κατά της φτώχειας αντιμετωπίζουν μείωση των δωρεών.

Στο Twitter, ο καθολικός δοκιμιογράφος Ερβάν Λε Μορεντέκ κάλεσε αυτούς που θα κρίνουν πως η δωρεά τους είναι «για γέλια» μπροστά στα χρήματα που δίνουν οι επιχειρήσεις για τον καθεδρικό ναό, να διαθέσουν τη δωρεά αυτή «προς όφελος ενώσεων που περιθάλπουν τους “ζώντες ναούς” και προς τις οποίες οι δωρεές έχουν καταρρεύσει».

Η οικολόγος γερουσιαστής Εστέρ Μπενμπασά έγραψε επίσης στο Twitter πως ονειρεύεται «μια εξίσου αυθόρμητη και μαζική ανταπόκριση υπέρ ενώσεων και δομών που καταπολεμούν την ακραία φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τους άστεγους».

«400 εκατομμύρια για τη Νοτρ-Νταμ, ευχαριστούμε Kering, Total και LVMH για τη γενναιοδωρία σας: είμαστε πολύ δεμένοι με τον τόπο της κηδείας του αββά Πιέρ», έγραψε στο Twitter το Ίδρυμα Αββάς Πιέρ. «Όμως είμαστε εξίσου πολύ δεμένοι με τη μάχη του. Αν θα μπορούσατε να υπερθεματίσετε 1% για τους πιο φτωχούς, θα είμασταν υπερικανοποιημένοι».

Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δέκα χρόνια, οι δωρεές προς τις ενώσεις μειώθηκαν το 2018 κατά 4,2%, σύμφωνα με μια έρευνα του οργανισμού France Generosite (Γαλλία Γενναιοδωρία) σε 22 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η μείωση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό από τις MKO στην αύξηση μιας κοινωνικής συνεισφοράς η οποία έπληξε πολύ τους συνταξιούχους, που είναι παραδοσιακά γενναιόδωροι, καθώς και στην κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας, επειδή όσοι υπόκεινταν σ' αυτόν τον φόρο προτιμούσαν να κάνουν δωρεές για να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά τους.

Η κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα του προέδρου Μακρόν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar SCULLYXL5

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!

 2. avatar Stateless

  Αυτό το μαγαζί που κάηκε δέχεται κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια επισκέπτες!!!! Από ένα σουβενίρ ο καθένας και ένα μπουκάλι νερό μας κάνουν μπορεί και 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
  Δε μιλάμε για φαγοπότια στα πέριξ που εκεί ο λογαριασμός ανεβαίνει κι άλλο.
  Βοηθάνε στην οικονομία αυτά, αλλιώς να σβήσουμε και μεις τα φώτα της Ακρόπολης γιατί καίνε ρεύμα.

  1. avatar Ο Ιστορικός

   Φίλε stateless, με 3 εκατομμύρια Έλληνες κατω από το όριο της φτώχειας, μάλλον τελικά για κάποιους λίγους μεγαλοξενοδόχους καίνε οι λάμπες της Ακρόπολης!
   Κάτι ανάλογο, φαντάζομαι, συμβαίνει και στο Παρίσι

   1. avatar Stateless

    Κστα μέσο όρο 7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο έχει η Ακρόπολη.
    Κάνε το λογαριασμό.

    1. avatar Ο Ιστορικός

     Φίλε stateless, εγω τον κάνω τον λογαριασμό και βρίσκω οτι με 7 εκατομμύρια τουρίστες στην Ακρόπολη συν 20 εκατομμύρια τουρίστες σε ολη την Ελλάδα, πάλι φτώχεια, ανεργία και άγρια εκμετάλλευση έχουμε.
     Κανε εσυ τώρα το λογαριασμό και βρες που πάει ολο αυτό το χρήμα

     1. avatar Stateless

      Εγώ φίλε ξέρω, ότι και να σβήσεις τα φώτα της Ακρόπολης ή ακόμα και να την εξαφανίσεις, πάλι η ίδια φτώχια θα υπάρχει γύρω σου. Μη πω και χειρότερη. Μη νομίζεις ότι θα αλλάξουν και πολύ τα πράγματα.
      Εμείς μια κληρονομιά πήραμε από τους προγόνους μας και καλούμαστε να τη παραδώσουμε στην ίδια κατάσταση, στους απογόνους μας. Τώρα αν είμαστε ανίκανοι να τη προστατέψουμε με τη δικαιολογία της φτώχειας, τότε ντροπή μας.
      Και τέλος, αυτοί που μας τη παρέδωσαν σε αυτή τη κατάσταση ήταν δέκα φορές πιο πεινασμένοι από εμάς. Ο παππούς μου που είχε 7 παιδιά, έβαφε τα ποδαράκια των παιδιών του για να μη φαίνεται που δεν είχαν παπούτσια!!!!
      Ξυπόλυτοι στου Ψυρρή κυκλοφορούσαν τη δεκαετία του 40.
      Όπως και γω θυμάμαι τη δεκαετία του 70 ότι μόνο τις Κυριακές τρώγαμε κρέας.
      Χωρίς πλάκα.

 3. avatar Εάν

  Όλα τα μεγάλα μνημεία της ανθρωπότητας είναι αφιερωμένα στον θεό και όλα τα μεγάλα έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, συγγραφής και μουσικής. Εάν οι άνθρωποι δεν πίστευαν, δεν θα υπήρχε πολιτισμός, απόδειξη η φτώχεια της αισθητικής στην Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη την ίδια περίοδο, όλοι οι πολιτιστικοί θησαυροί τους είναι θρησκευτικοί. Ακόμη κι η φιλανθρωπία βγήκε από την Διδασκαλία του Χριστού και των μεγάλων θρησκειών γενικότερα. Όταν ο άνθρωπος δεν εμπνέεται από τις αρετές τους και κοιτάει μόνο την τσέπη του παράγεται μόνο μιζέρια, όχι πολιτισμός και φιλανθρωπία.
  Στις Σκανδιναβικές χώρες έχουν οικολογικά οράματα κι έχουν θεό την φύση, πάλι σε κάτι ανώτερο βλέπουν και διαπρέπουν.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Πολιτιστική φτώχεια στην εσσδ;;;;!!!!!! Χαχα ρε αγράμματε άνοιξε κανένα βιβλίο

  2. avatar Pop corn

   Στις σκανδιναβικές χώρες βλέπουν σε κατι ανώτερο και διαπρέπουν?
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η Σουηδία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε οικονομικές και κοινωνικές ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ!
   Μάλλον από τα πολλά \"οράματα\" θα είναι

  3. avatar Coba

   \"Πολιτιστική φτώχεια\", στην σοβιετική Ένωση?
   Όντως τι να μας πουν οι Γκορκι και Ντοστογιέφσκι!
   Τι να μας πει το γεγονός ότι τη δεκαετία του \'50, έφυγε ο τελευταίος αναλφάβητος!
   Τι να μας πει το γεγονός ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη σοβιετική Ένωση ηταν υποχρεωτική!
   Τι να μας πει το γεγονός ότι 150.000.000 σοβιετικοί πολίτες ασχολούνταν αποκλειστικά με τον πολιτισμό, τις τέχνες, τον αθλητισμό,το θέατρο, τον κινηματογράφο κλπ.

   Εμείς εδώ ξέρουμε καλύτερα....

   1. avatar Άσε τα σάπια ρε

    Ο Ντοστογιέφσκι πίστευε στον Θεό. Δεν ήταν άπλυτος.

 4. avatar Κοκο

  Το κεφάλαιο προτιμά να τα κάψει παρά να χρηματοδοτήσει τον εχθρό του.

 5. avatar Coba

  Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για μια εκκλησία.
  Δηλαδή περίπου όσα χρειάζονται για να τρέφονται σωστά 350.000 παιδιά επι ενα χρόνο!
  Ουδέν σχόλιο....

 6. avatar Xaxa222

  Μυρισαν οι γάλλοι συριζαίοι χρήμα και θέλουν μεριδιο!!ΡΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ???και αν θελετε και λογικα επιχειρηματα...750μυρια φτανουν να παρουν ολοι οι γαλλοι απο 150ερω...αυτο...τοσο απλα...τιποτα παραπανω!!δεν λυνουν τη φτωχια!!οι ανθρωποι ζουν και πεθαινουν....τα συμβολα οπωε η παναγια των παρισιων...ζουν για παντα και εμπνέουν...κάνουν τον κόσμο καλύτερο για πολλές γενιες...οχι μονο τη δικη μας!!!

  1. avatar Ο Ανιστόρητος

   Όντως! Ο κόσμος έγινε πολύ καλύτερος απο τότε που αρχισαν να χτίζονται μνημεία σαν την Notre dame!
   Ούτε πόλεμοι, ούτε ανισότητες, ούτε φτώχεια, ούτε εκμετάλλευση, ούτε πείνα, ούτε ρατσισμός, ούτε προσφυγιά!
   Ζούμε στιγμές ανεπανάληπτες...

 7. avatar lol.pop

  δικιο εχουν.....και εδω το ιδιο γινεται εκκλησιες ολο χρυσο και μαρμαρο και ο κοσμος εξω πειναει και κοιματεαι στο δρομο!!!!παρανοια !!!!για τα φραγκα ολα στο ονομα του θεου χρονια τωρα!!

 8. avatar Σκέτος

  Ματσωμένη η παναγία,να δείς στή Τήνο τι χρυσαφικό μαζεύουν κάθε χρόνο οι αγιέμποροι.

 9. avatar ΚΛΕΩΝ

  Αδικο εχουν?
  700,000,000 ηδη εχουν μαζευτει για να χτισουν μια εκκλησια οταν μερικα μετρα παραπερα πεθαινει κοσμος απο τη πεινα!
  Πολυ λογικο!

 10. avatar jim

  αυτες οι δωρεες δεν γινονται με το αζημιωτο παλικαρακια με κιτρινα γιλεκα και οτι αλλο χρωμα θελετε παντα καποιο ανταλλαγμα

  1. avatar Ο Ανιστόρητος

   Σαφέστατα και υπάρχει αντάλλαγμα!
   Περα απο την δεδομένη φοροαπαλλαγή του δωρητή,
   λίγο το έχεις να τον ονομάζουν και \"εθνικό ευεργέτη\"?
   Ειδικά εμείς οι Έλληνες έχουμε μακρόχρονη εμπειρία απο δαύτους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει