Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ΕλΑράμπι κάλεσε χθες τα Ηνωμένα Έθνη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εκτιμώντας ότι η αποστολή του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι δεν έφερε «καμία αχτίδα ελπίδας».

«Πρέπει να πω ότι όλες οι επαφές που έκανε ο ειδικός απεσταλμένος Λάκνταρ Μπραχίμι δεν έχουν μέχρι στιγμής φέρει καμία αχτίδα ελπίδας για να τεθεί η κρίση στο δρόμο για μια διευθέτηση», σημείωσε ο ΕλΑράμπι στην ομιλία του κατά την έναρξη της Αραβικής οικονομικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κάλεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί αμέσως για να υιοθετήσει δεσμευτικό ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε επίσης «την ανάπτυξη μιας δύναμης διεθνών παρατηρητών» στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των νεκρών, από την έναρξη στα μέσα Μαρτίου του 2011 της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, έχει φτάσει τους 60.000.

Ο Μπραχίμι διορίστηκε απεσταλμένος στη Συρία από τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο τον Σεπτέμβριο του 2012, διαδεχόμενος τον Κόφι Άναν, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 2 Αυγούστου παραδεχόμενος την αποτυχία μετά από αρκετούς μήνες προσπάθειας.

Οι επιθέσεις του συριακού Τύπου κατά του Μπραχίμι έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τις επικρίσεις του τελευταίου στην ομιλία του προέδρου Άσαντ, ο οποίος πρότεινε στις 6 Ιανουαρίου μια μετάβαση που θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το καθεστώς του για να εξέλθει η χώρα από την κρίση που διαρκεί τώρα 22 μήνες.