Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε σήμερα την ισραηλινή απαίτηση να αποποιηθεί το «δικαίωμα για επιστροφή» των προσφύγων στην πατρίδα τους, ως αντάλλαγμα για να δοθεί άδεια στους ομοεθνείς τους από τη Συρία να εισέλθουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Αμπάς είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να επιτρέψει στους Παλαιστινίους, που επιχειρούσαν να ξεφύγουν από τον όλεθρο των μαχών στη Συρία, να εισέλθουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπενθύμισε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σε τηλεφωνική του δήλωση από το Ριάντ, όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον παλαιστίνιο πρόεδρο.

«Το Ισραήλ δέχθηκε, αλλά θέτοντας τον απαράδεκτο όρο πως όποιος εισερχόταν εντός των Κατεχομένων από το Ισραήλ εδαφών θα υποχρεούτο να απαρνηθεί το δικαίωμά του για επιστροφή, πράγμα που απέρριψε κατηγορηματικά ο πρόεδρος Αμπάς», επεσήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος.

«Το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων και του δικαιώματός τους αποτελεί τμήμα των θεμάτων που άπτονται του τελικού καθεστώτος, από τα οποία δεν μπορούμε να αποστούμε βάσει των διεθνών αποφάσεων που προβλέπουν την επιστροφή τους στην πατρίδα και στα σπίτια απ’ όπου απομακρύνθηκαν, και ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην απόφαση 194 που προβλέπει το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων στην επιστροφή», πρόσθεσε.

Η έκκληση του Παλαιστινίου προέδρου διατυπώθηκε ενώπιον της μαζικής φυγής από τον καταυλισμό προσφύγων Γιαρμούκ στη Δαμασκό, ο οποίος αριθμεί 150.000 κατοίκους.