Τη βίαιη στάση των αστυνομικών του Σικάγου απέναντι σε μία 16χρονη μαθήτρια, την οποία κλώτσησαν, έσυραν στη σκάλα και στην οποία έκαναν ηλεκτροσόκ με taser κατέγραψε βίντεο μέσα από το σχολείο της.

Το περιστατικό συνέβη στις 29 Ιανουαρίου ανάμεσα στη 16χρονη Dnigma Howard και δύο αστυνομικούς της αστυνομίας του Σικάγου.

Και, όπως έχει συμβεί σε πολλά αντίστοιχα περιστατικά αστυνομικής βίας, το οπτικό υλικό αντικρούει αυτό που υποστήριζε το Αστυνομικό Τμήμα του Σικάγο, πως η 16χρονη επιτέθηκε πρώτη στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι μαζί από τις σκάλες».

«Οι αναφορές των αστυνομικών είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που δείχνει αυτό το βίντεο» σχολίασε ο δικηγόρος της μαθήτριας. Η οικογένειά της προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της αρμόδιας επιτροπής εκπαίδευσης, της δημοτικής αρχής και των δύο αστυνομικών που εμπλέκονταν στο περιστατικό.

Η Dnigma, μαθήτρια του σχολείου Marshall High School, φαίνεται να στέκεται δίπλα στους αστυνομικούς και την ώρα που αρχίζει να περπατάει, ο ένας να την αρπάζει, να τη σπρώχνει στις σκάλες και να την σέρνει από το ένα πόδι. Όταν φτάνουν κάτω, την κρατά ακίνητη με το πόδι ενώ ο άλλος τη χτυπά και της κάνει ηλεκτροσόκ με taser.

Αρχικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος της 16χρονης για αντίσταση κατά της αρχής και βίαιη συμπεριφορά, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, στη μαθήτρια είχε ζητηθεί να εγκαταλείψει για εκείνη την ημέρα το σχολείο λόγω της συμπεριφοράς της και συγκεκριμένα επειδή είχε το κινητό της μέσα στην τάξη.

Ο πατέρας της 16χρονης Laurentio Howard λέει πως ήταν παρών τη στιγμή της επίθεσης και είδε την κόρη του να τη γρονθοκοπούν και να την χτυπούν με τα taser οι αστυνομικοί.

«Νόμιζα πως επιχειρούσαν να την πνίξουν, πως θα έχανε τις αισθήσεις της ή κάτι τέτοιο. Την πατούσαν με το πόδι στο στήθος, εκείνη έχει άσθμα…» δήλωσε.

Οι δύο αστυνομικοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έχουν 96% και 91% περισσότερα περιστατικά υπερβολικής βίας σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους στην Αστυνομία του Σικάγου, σύμφωνα με την οργάνωση Invisible Institute.

Ο δικηγόρος της Dnigma εξέφρασε την ελπίδα η υπόθεσή της να είναι καταλύτης για αλλαγή μέσα στα δημόσια σχολεία του Σικάγου. «Ελπίζουμε και προσδοκούμε η νέα δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να αντιμετωπίσει το θέμα της αστυνόμευσης στα σχολεία» είπε.