Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με τους «τρομοκράτες» που κρατούν ομήρους στην ανατολική Αλγερία, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Ερωτώμενη για την πρόταση των ενόπλων ισλαμιστών να απελευθερώσουν τους Αμερικανούς ομήρους με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση ισλαμιστών που κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές, η εκπρόσωπος τόνισε δύο φορές: “Οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες”.

Η οργάνωση του Αλγερινού ισλαμιστή Μοχτάρ Μπελμοχτάρ είχε προτείνει να ανταλλάξει τους Αμερικανούς ομήρους με τον Αιγύπτιο Όμαρ Άμπντελ Ραχμάν και την Πακιστανή Αάφια Σιντίκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI.

Ο Μπελμοχτάρ είναι ένας από τα ιστορικά ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) αλλά πρόσφατα αποσχίστηκε από την οργάνωση και ίδρυσε δικό του πυρήνα.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, η Νάλαντ απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου που έχουν καταληφθεί από τους ισλαμιστές επικαλούμενη “την ασφάλεια των ομήρων”. Είπε μόνο ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μίλησε τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ, για τρίτη φορά από την Τετάρτη.