Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, παραχώρησε συνέντευξη τύπου μέσα στην εβδομάδα, στην οποία τόνισε πως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιστημονική έρευνα για τη βία στα video games. Μάλιστα, έστειλε πρόταση στο Κογκρέσο για χρηματοδότηση της συγκεκριμένης έρευνας με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Η ομιλία του Ομπάμα είχε σαν κύριο θέμα της, τον έλεγχο των όπλων και της ασφάλειας των πολιτών, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά για λογοκρισία των video games.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως “δεν ωφελεί σε τίποτα η άγνοια, δεν κερδίζουμε το παραμικρό αν δε γνωρίζουμε σε επιστημονικό επίπεδο τι προκαλεί την επιδημία της βίας. Το Κογκρέσο θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να χρηματοδοτήσει την έρευνα για τις επιπτώσεις των video games στο θέμα της νεανικής βίας”.

Στο παρελθόν, το Κογκρέσο είχε αρκετές φορές απορρίψει την χρηματοδότηση ερευνών, που είχαν να κάνουν με περιορισμούς και έλεγχο της οπλοφορίας, καθώς το συγκεκριμένο θέμα αγγίζει και πολιτικά ζητήματα.

Από την άλλη, ο καθηγητής ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο του Texas, Κρις Φέργκιουσον, σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπίντεν, δήλωσε πως η έλλειψη εμπειρίας, στον τομέα της ψυχολογίας και των video games, ίσως αποτελέσουν σημαντικά μειονεκτήματα στα αποτελέσματα της έρευνα του CDC.