Σφοδρή λογομαχία σημειώθηκε σήμερα ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη Γαλλίδα βουλευτή Σόνια Κριμί, με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο διαπληκτισμός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, την επομένη της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στη Γαλλία διατάγματος που ορίζει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η δημοσίευση αυτή προκάλεσε στην Τουρκία νέα ομοβροντία σφοδρών επικρίσεων, κατά της Γαλλίας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο τη θέσπιση αυτής της ημέρας μνήμης, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας.

Κατά την έναρξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ έκανε νέα επίθεση κατά της Γαλλίας, κατηγορώντας την ότι «χειραγωγεί την ιστορία» και αποδίδοντάς της  την ευθύνη για σφαγές που διαπράχθηκαν στην Αλγερία την εποχή της αποικιοκρατίας και στη Ρουάντα.

Η Κριμί πήρε τότε τον λόγο και δήλωσε «σοκαρισμένη» από τις τουρκικές επικρίσεις ενώ απέρριψε την εκδοχή της Ιστορίας «που γράφεται από τους νικητές», σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από την συνάντηση. Η παρέμβαση της Κριμί προκάλεσε την απάντηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Γαλλίας και του Μακρόν.

«Σε όρους γενοκτονίας και ιστορίας, η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, επειδή δεν έχουμε ξεχάσει αυτό που συνέβη στη Ρουάντα και στην Αλγερία» δήλωσε. «Μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε τα πράγματα αφ’ υψηλού, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να σας βάζουμε στη θέση σας μ’ αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε.

Μετά τη λογομαχία η Κριμί και η γαλλική αντιπροσωπεία αποχώρησαν από την σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τους Αρμένιους, ενάμισι εκατομμύριο ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Όμως η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» και κάνει λόγο για αμοιβαίες σφαγές με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στα δύο στρατόπεδα.