Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, σκοτώθηκαν σήμερα σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εννέα πολίτες και τέσσερις μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας και την πυροδότηση, αμέσως μετά, ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης.

Η επίθεση αυτή έγινε κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο των SDF. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ένας κάτοικος της Ράκας είπε ότι είδε πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από το σημείο της έκρηξης και άκουσε τις σειρήνες των ασθενοφόρων. «Στη συνοικία αυτή βασιλεύουν ο πανικός και ο φόβος», πρόσθεσε.

Παρά τη διάλυση του «χαλιφάτου» του ΙΚ, οι τζιχαντιστές έχουν διασκορπιστεί στην έρημο και σε άλλους τομείς της Συρίας και συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τις SDF. Νωρίτερα σήμερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Σαντάντι, την ώρα που περνούσε μια περίπολος του συνασπισμού αυτού. Δεν τραυματίστηκε κανείς μαχητής, σκοτώθηκε μόνο ο βομβιστής αυτοκτονίας.

Στο μεταξύ, άλλοι βομβιστές αυτοκτονίας, μεταμφιεσμένοι σε αγρότες, επιτέθηκαν τα ξημερώματα σε ένα φυλάκιο του στρατού στη δυτική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και όλοι οι δράστες. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η οργάνωση Ανσάρ αλ Ταουχίντ, η οποία υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 30 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η επίθεση αυτή είχε ως στόχο ένα φυλάκιο κοντά στο Ταϊμπάτ αλ Ιμάμ, στα βόρεια της πόλης Χάμα. Στην περιοχή αυτή έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς περίπου 200 άμαχοι από τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.