Επιχείρηση διάλυσης μιας καθιστικής διαμαρτυρίας χιλιάδων ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί από το Σάββατο (06/04) έξω από το κτιριακό συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας του Σουδάν, στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, έθεσαν σε ισχύ οι δυνάμεις επιβολής της Τάξης σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Κατά τις πληροφορίες που έδωσαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον των συγκεντρωμένων.

Χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν στο κέντρο του Χαρτούμ εδώ και δύο ημέρες, με μεγάλο αριθμό τους να κοιμάται μπροστά στο κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργείου Άμυνας, το αρχηγείο του στρατού και η κατοικία του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ και προέτρεψαν τον στρατό του Σουδάν με συνθήματα να ταχθεί στο πλευρό τους.

Οι κινητοποιήσεις στο Σουδάν, που ξέσπασαν τη 19η Δεκεμβρίου, με αφορμή την κυβερνητική απόφαση να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού, μετατράπηκαν γρήγορα σε κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Μπασίρ.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για συνολικά 32 νεκρούς αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, όμως η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch (HRW) επισημαίνει πως έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για τουλάχιστον 51 νεκρούς.

Μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Μπασίρ, η ένταση των κινητοποιήσεων είχε συγκριτικά μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.