Με συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο και τηλεφωνικές επικοινωνίες κυρίως, αντί για εντατικές διαπραγματεύσεις, συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες ανάμεσα στις ομάδες της κυβέρνησης και του Εργατικού κόμματος, για την αναζήτηση μίας συναινετικής λύσης στο αδιέξοδο του Brexit.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, οι συνομιλίες των δύο ομάδων αναμένεται να συνεχιστούν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν η πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην κατοικία της στο Τσέκερς, αλλά δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής συνάντηση με τον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία και κάθε φορά συζητείται ένα θέμα. Εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη ενός κοινού αποτελέσματος, το οποίο να μπορούμε να θέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής κομματικής πειθαρχίας του Εργατικού κόμματος Νικ Μπράουν, που συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα επεξεργάζεται επιστολή που έχει αποστείλει η κυβέρνηση σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών.

Πριν γίνει γνωστή η επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία ζητά μία καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ υποστήριξε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Τερέζα Μέι έχει ελάχιστες επιλογές και θα πρέπει να συμφωνήσει σε όποια χρονική διάρκεια για παράταση προσφερθεί από την ΕΕ.

Το ενδεχόμενο μίας μεγάλης παράτασης έχει εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που ήδη έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για την επιλογή της Μέι να προχωρήσει σε συνομιλίες με το κόμμα των Εργατικών για το Brexit. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων των συνομιλιών, απειλώντας με παραιτήσεις. Χθες μέλη του υπουργικού της συμβουλίου (‘Αντρεα Λίντσομ, Μάικλ Γκοβ, Γκάβιν Ουίλιαμσον, Λιζ Τρους, Κρις Γκρέιλινγκ), ορισμένα εκ των οποίων φιλοδοξούν να την αντικαταστήσουν στην ηγεσία των Τόρις, είχαν τις δικές τους συναντήσεις γύρω από το πως θα πείσουν την Μέι να αναζητήσει μόνο μία μικρή παράταση.

Ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών ERG Τζέικομπ Ρις Μογκ, ανάρτησε στο twitter του ένα μάλλον απειλητικό μήνυμα, μόλις γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής της πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τουσκ. «Εάν μία μακρά παράταση μας αφήσει κολλημένους στην ΕΕ, θα πρέπει να είμαστε όσο πιο δύσκολοι γίνεται. Θα μπορούσαμε να ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό, να εμποδίσουμε τον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό στρατό και να σταματήσουμε τα προγράμματα ολοκλήρωσης του Μακρόν» έγραψε. Και άλλα μέλη του ERG υποστήριξαν ότι η επιστολή της Μέι στις Βρυξέλλες είναι ένα λάθος και ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Επικρίσεις για το αντίθετο (επειδή ζητά μόνο μία μικρή παράταση) δέχθηκε η Τερέζα Μέι από αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις. Εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας δήλωσε ότι εξακολουθεί να αγνοεί την Σκοτία και ότι η πρότασή της για μικρή παράταση, που έχει ήδη απορριφθεί από την ΕΕ, αποδεικνύει ότι βάζει τα συμφέροντα του κόμματος πάνω από όλα. Εκ μέρους της καμπάνιας People’s Vote, η βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ ανακοίνωσε: «τα καλά νέα είναι ότι η πρωθυπουργός αποδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει παράταση στην προθεσμία του Brexit. Τα κακά νέα είναι ότι για άλλη μία φορά έκανε την χειρότερη επιλογή και για τον χειρότερο λόγο: για να διατηρήσει την αποτυχημένη της στρατηγική και την συμφωνία της ζωντανή».