Έκκληση για βοήθεια από εθελοντές απηύθυναν σήμερα οι αρχές της Αυστραλίας, καθώς ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει τη νοτιοανατολική χώρα και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατακαίουν εκατοντάδες δάση της.

Η Αυστραλία πλήττεται συχνά από φωτιές στα δάση της το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και στηρίζεται στη συνδρομή των εθελοντών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθής πολιτεία, έχει τουλάχιστον 2.000 πυροσβέστες στη δύναμη της πυροσβεστικής της υπηρεσίας και περίπου 70.000 εθελοντές. Συνολικά 95 ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές μαίνονται, ανακοίνωσε η Αγροτική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δώδεκα φωτιές επεκτάθηκαν και τώρα απειλούν νέες περιοχές.

Οι κτηνοτρόφοι στην πολιτεία αυτή έχουν χάσει 10.000 πρόβατα και αγελάδες. Στο νησί της Τασμανίας όπου 126 κτήματα με σπίτια έγιναν στάχτη μια εβδομάδα νωρίτερα και 236.000 στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν, ενώ παραμένει αδύνατη η πρόσβαση στις περιοχές αυτές για τους κατοίκους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Οι υπηρεσίες υγείας του νησιού συνιστούν στους κατοίκους να φορούν μάσκες για να προστατευτούν από τη σκόνη και ζητούν από τους κατοίκους να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την περιοχή στην περίπτωση που οι άνεμοι ενισχυθούν και η φωτιά τεθεί εκτός ελέγχου.

Τον Ιανουάριο ο υδράργυρος ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την ήπειρο, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται μέχρι σήμερα στους 39,3 βαθμούς Κελσίου.