Με μόλις μία ψήφο διαφορά, 313 έναντι 312, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επιδιώξει αναβολή του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Λόρδων για να γίνει νόμος, ενώ εναπόκειται στην ευρωπαϊκή πλευρά να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την αναβολή.

Η εξέλιξη αυτή, τη νύχτα, καταγράφεται την ώρα που Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν, Συντηρητικοί και Εργατικοί δηλαδή, συνομιλούν με στόχο να τερματίσουν το αδιέξοδο.

Οι επαφές ανάμεσα στους δύο ηγέτες χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» αλλά επικρίθηκαν από βουλευτές και των δύο κομμάτων.

Το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων, έστω και οριακά, υποχρεώνει την Τερέζα Μέι να ζητήσει από την ΕΕ παράταση στη διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 50- δηλαδή του Brexit- μετά τη 12η Απριλίου και δίνει στη βρετανική Βουλή την ισχύ να αποφασίσει τη διάρκεια αυτής της παράτασης.

Από σήμερα, το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί υπό επεξεργασία στη Βουλή των Λόρδων.

Εντωμεταξύ το Brexit εξακολουθεί να οδηγεί κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σε παραίτηση, με τελευταίο τον υφυπουργό Κρις Χίτον-Χάρις. Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός αρμόδιος για την Ουαλία Νάιτζελ Άνταμς.

Σύμφωνα με το BBC, ακόμα δεκαπέντε κυβερνητικά στελέχη- ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα- είναι πιθανό να ακολουθήσουν τον δρόμο της εξόδου από τη βρετανική κυβέρνηση εάν η Τερέζα Μέι απομακρυνθεί πολύ από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της.