Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν σήμερα η Ενιαία Κοινότητα Εβραίων της Ουγγαρίας (EMIH) και το ίδρυμα Δράση και Προστασία για την απόρριψη από τον εισαγγελέα της μήνυσης που είχε κατατεθεί για παρακίνηση σε φυλετική βία σε βάρος ενός βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ, ο οποίος είχε προτείνει να καταρτισθεί ένας κατάλογος με τους εβραίους που αποτελούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» στην χώρα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο ενώσεις υπογραμμίζουν πως σχεδιάζουν να προσφύγουν σε «διεθνή όργανα» και ειδικευμένους νομικούς προκειμένου «να τεθεί τάξη στο νομικό περιβάλλον που τιμωρεί την παρακίνηση σε φυλετικό μίσος» στη χώρα.

«Η παρακίνηση σε φυλετική βία έχει καταστεί μία ανεκτή πρακτική και οι λόγοι που εκφέρονται στο Κοινοβούλιο έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι οι λέξεις που γίνονται αποδεκτές από το σώμα χρησιμεύουν ως πρότυπα για όλην την κοινωνία», επισημαίνει η ΕΜΙΗ.

Στις 26 Νοεμβρίου, ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, Μάρτον Γένγεσι, είχε δηλώσει πως «είναι η κατάλληλη ευκαιρία να καταγραφούν οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής που ζουν εδώ, κυρίως όσοι βρίσκονται στο ουγγρικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, και οι οποίοι πραγματικά αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Επικαλούμενο την ερμηνεία του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την παρακίνηση σε φυλετικό μίσος, ο επικεφαλής εισαγγελέας Ίμρε Κέρετστες εκτίμησε πως αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν μία άμεση ενθάρρυνση για την προσφυγή στη βία κι ως εκ τούτου απέρριψε τη μηνυτήρια αναφορά.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν πολλαπλασιασθεί τα αντισημιτικά επεισόδια στην Ουγγαρία. Στα μέσα Νοεμβρίου, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν να λάβει αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία στη χώρα του.