Αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αποτελούν το στόχο ευρείας κλίμακας κυβερνοεπιθέσεων που ειδικοί αποδίδουν στο Ιράν, το οποίο φέρεται να τις οργανώνει σε αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές», δηλώνει στην εφημερίδα New York Times ο Τζέιμς Λιούις, ένας πρώην αξιωματούχος των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου που σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ειδικός σε θέματα ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων σε ένα κέντρο έρευνας της Ουάσινγκτον.

Αν η ακριβής ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων αυτών παραμένει άγνωστη, ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι δράστες χρησιμοποιούν νέες μεθόδους για να καταστρέφουν ιστοσελίδες τραπεζών, κατ΄απαίτηση υπηρεσιών πληροφοριών, πλήττοντας κυρίως τα εικονικά κέντρα φιλοξενίας πληροφοριακών δεδομένων.

Οι 20 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες επλήγησαν χθες από ένα τρίτο κύμα επιθέσεων, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε εκ των προτέρων η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «οι κυβερνομαχητές του Ιτζ αντ-Ντιν αλ-Κάσαμ». Οι επιθέσεις αυτές αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με την εταιρία ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων Radware. «Παρακολουθούμε μια πρωτοφανή συνεχή επίθεση σε ένα βιομηχανικό τομέα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Radware Καρλ Χέρμπεργκερ.